Amazon počinje sa proizvodnjom autonomnih taksi vozila

Kompanija Amazon preuzela je startup kompaniju iz silikonske doline Zoox koja se bavi razvojem autonomnih vozila za 1,2 milijarde dolara. Tokom godina, Amazon je imao ulaganja u razne samostalne pokretače automobila, poput Aurora Innovation i Rivian Automotive. Iz korporacije jednog od najbogatijih ljudi u svetu Jeffa Bezosa su poručili da im je cilj da se kupovinom Zooxa ostvari ideja kompanije nazvana Amazoox. Ideja je napraviti robotaxi ili autonomno taksi vozilo, piše američki poslovni magazin Forbes.

Prema pisanju ovog medija, Amazon nije pogrešio ovom kupovinom jer su ocenili da samovozeća taksi vozila imaju veliki poslovni potencijal. Pretpostavka je da bi Bezosova kompanija mogla postati lider u ovoj delatnosti.

U svetu se godišnje potroši pet biliona dolara za usluge prevoza ljudi. Ali, treba će još vremena da samovozeći taksiji budu dostupni u celom svetu. Očekuje se da će ovakva vozila prevoz učiniti mnogo jeftinijim i da će doneti druge koristi ljudima.

Ovaj poslovni poduhvat bi trebao poboljšati i postojeće usluge Amazona, a to se pre svega odnosi na njihovu logističku delatnost.

Međutim, kako je naveo Forbes, pred Amazonom je još itekako veliki posao u razvoju autonomnih taksi vozila.

izvor: forbes, klix-ba

foto: skugal

video: youtube

Pročitajte i...