Amazon planira izgradnju magacina u objektima bankrotiranih robnih kuća

Kao odgovor na globalni bum e-trgovine, za koji je indirektno odgovorna koronavirusna kriza, u američkom gigantu Amazon je probuđeno interesovanje za preuzimanje bankrotiranih robnih kuća Sears i J. C. Penney, prenose američki mediji. Stručnjaci smatraju da ova ideja može doneti mnogo koristi, s tim da je prisutno i nekoliko organizacionih problema.
Prema “The Wall Street Journal-u”, u toku su razgovori između Amazona i Simon Property Group-e, kompanije za rentiranje komercijalnih nepokretnosti, prema kojima bi industrijske oblasti bile transformisane u čvorišta za isporuku poslednjih milja.
Prema cnbc.com, Simon raspolaže sa 63 lokacije Penny-a i 11 lokacija Sears-a. Nijedna od kompanija još nije zvanično prokomentarisala ove medijske navode.

Prednosti…

Stručnjaci nisu iznenađeni strategijom pretvaranja prodavnica od opeka i maltera u mini-čvorišta. Američki posmatrači takođe blagonaklono gledaju na ovu strategiju, ukazujući da su takve transformacije neophodne, imajući u vidu porast bankrota u maloprodaji, kao posledicu pandemije. Prema podacima cnbc.com, ove godine je u Sjedinjenim Državama najavljeno skoro 4.000 zatvaranja prodavnica. Kako dodaju, biće lakše predati prostor velikih robnih kuća kompanijama poput Amazon-a nego ih praktično „parcelisati“ u manje jedinice i, na primer, iznajmiti maloprodajnim pružaocima usluga.
… I poteškoće
Ali postoje i barijere. Američki novinski portal ukazuje da sa finansijskog stanovišta, zakupac može izgubiti. Za kvadratni metar prostora vlasnici skladišta plaćaju između 5 i 10 dolara. Za robne kuće – čak 20 dolara.
Povećani broj velikih vozila koja se koriste za prevoz robe takođe može predstavljati problem. Parkirališta u današnjim trgovačkim centrima nisu pripremljena za ovu vrstu opsluživanja vozila. Takođe, potencijalno postoje i organizacioni i pravni problemi s obzirom da se prema američkom zakonu skladišta smatraju industrijskom, a ne komercijalnom imovinom.

Pandemija je izazvala nered

Ipak, nema sumnje da potražnja za skladišnim nekretninama raste i nastavlja da raste. JLL procenjuje da će u SAD do kraja 2025. godine biti potrebno dodatnih milijardu kvadratnih metara (približno 93 miliona kvadratnih metara) u SAD-u.
Pandemija je ovde imala značajan uticaj. Pre toga, udeo nekretnina namenjenih e-trgovini bio je gotovo 35% ukupnog zakupljenog industrijskog prostora. Danas se procenjuje da je to već polovina udela u nepokretnostima ove vrste.
izvor: trans.info
foto: pexels.com

Pročitajte i...