Amazon nabavio rekordnih 8,3 GW čiste energije u 2022. godini

Amazon je u utorak objavio da je ta kompanija povećala svoj kapacitet obnovljive energije u 2022. godini za 8,3 GW kroz 133 nova projekta u 11 zemalja.

„Amazonov ukupni portfolio za obnovljive izvore je sada više od 20 GW. U okviru plana kupovine, nastavljaju da dodaju nove projekte vetra i solarne energije na mreže koje napajaju radne operacije, uključujući centre podataka Amazon Web Services (AWS), fulfillment centre i prodavnice širom sveta“, navodi Amazon u saopštenju za štampu.

Uz kontinuirane investicije, Amazon je postavio novi korporativni rekord za najviše obnovljive energije koju je objavila jedna kompanija u jednoj godini. Ostaje najveći korporativni kupac obnovljive energije.

„Ove kupovine takođe približavaju Amazon pokretanju svojih operacija sa 100% obnovljivom energijom do 2025. – pet godina više od prvobitnog cilja za 2030. godinu. Kompanija je 2022. godine najavila nove projekte u Australiji, Kanadi, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Poljskoj, Singapuru, Španiji i SAD, i otvorila se u Brazilu, Indiji i Indoneziji“, dodaje se u saopštenju.

Sa 25 novih projekata obnovljive energije osiguranih za završetak godine, kompanija sada ima 401 projekat širom sveta, uključujući 164 vetroelektrane i solarne farme, i 237 krovnih solarnih projekata na Amazonovim objektima. Očekuje se da će Amazonovi globalni projekti obnovljive energije kada postanu operativni, proizvoditi 56.881 gigavat-sati (GWh) čiste energije svake godine.

„Dok nastavljamo da pokrećemo nove projekte obnovljive energije širom sveta, drago nam je što smo na pravom putu da napajamo naše operacije 100% obnovljivom energijom, pet godina ispred našeg prvobitnog cilja“, rekao je Adam Selipski, izvršni direktor AVS-a.

On je dodao da je sa 133 projekta najavljena u 11 zemalja u 2022. godini, Amazon imao još jednu rekordnu godinu. „Ovi projekti naglašavaju raznolikost naših obnovljivih izvora energije i pokazuju našu sposobnost da donesemo nove tehnologije na nova tržišta i dodatno smanjimo uticaje klimatskih promena.“

*izvor: livemint.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...