Amazon investira milijardu evra za elektrifikaciju

Amazon želi da potroši milijardu evra u Evropi u narednih pet godina kako bi elektrifikovao svoju isporuku i promet robe.

Od toga je 400 miliona evra planirano za Nemačku, navodi se u  objavi Amazon-a od ponedeljaka, 10. oktobra. Prema Amazonu, do danas je korišćeno dobrih 3.000 električnih kombija za dostavu paketa širom Evrope. Prema američkoj grupi, trebalo bi da ih bude više od 10.000 do 2025. godine. Pored dostavnih vozila, kompanija namerava da koristi 1.500 električnih kamiona za prevoz robe iz svojih špedicijskih centara, od čega trećinu u Nemačkoj. Planirane su i stanice za punjenje i sistemi zelene struje.

Amazon ima za cilj da smanji neto emisije ugljenika na nulu do 2040. godine. Dekarbonizacija transportne mreže jedna je od najizazovnijih oblasti, rekao je izvršni direktor Endrju Džasi prema saopštenju. „Postizanje neto nulte emisije ovde će zahtevati značajna i održiva ulaganja.

U velikim gradovima Amazon želi da se paketi češće dostavljaju peške ili teretnim biciklom kako bi se smanjila upotreba dostavnih vozila. Prema navodima kompanije, ovakvih „mikro čvorišta” za isporuke bez četvorotočkaša trenutno ima u dobrih 20 evropskih gradova, a do 2025. godine trebalo bi da ih bude duplo više. Osim toga, Amazon ima izgrađene i zelene elektrane. Vetropark u Severnom moru kapaciteta 350 megavata trebalo bi da bude uključen u rad 2025. godine.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de

Pročitajte i...