Amazon i Alibaba ističu automatizovanu budućnost e-trgovine

Amazon i Alibaba predstavili su robote, koje su razvijali u istraživačkim objektima, kao i svoje planove da ih testiraju ili primene u skladištima i na isporuci na poslednjoj milji. Alibabin logistički ogranak Cainiao Network, najavio je planove za razmeštanje 1.000 robota Xiamonanli na univerzitetima širom Kine, nakon što je tokom protekle godine testirao na 30 univerziteta bespilotno vozilo za isporuku.

Otkrili su da robot može da isporuči 150 paketa dnevno sa stopom zadovoljstva kupaca od 98%. U međuvremenu, Amazon je predstavio razne robote koje testira u istraživačkim laboratorijama u Bostonu i severnoj Italiji. Najnaprednija su dvoja „autonomna vođena kolica“, koja je kompanija nazvala Kermit i Scooter. Amazon je rekao da će oni biti raspoređeni u njegovim objektima kasnije ove godine.

Predsednik i izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang rekao je da je pandemija donela „veliku fuziju“ između e-trgovine i logistike. „Logistiku lanca snabdevanja moramo gledati ne samo iz perspektive logistike, već kao rezultat digitalizacije“, rekao je Zhang. Kako se povećavala potražnja za e-trgovinom, kompanije za robotiku traže načine da koriste tehnologiju kako bi postrojenja i operacije učinile produktivnijim.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: pixabay.com/unspalsh.com

Pročitajte i...