Alkohol ekstrahovan tokom proizvodnje piva koji se koristi u biogorivu

Zahvaljujući povezivanju pivarskog giganta AB InBev i briselske kompanije za proizvodnju biogoriva Alcogroup, alkohol uklonjen u procesu stvaranja bezalkoholnog piva sada se koristi za proizvodnju biogoriva.

Neobična saradnja je detaljno opisana u nedavnom izveštaju belgijskih medija, a dolazi kada veliki svetski proizvođači piva proizvode više piva od 0% alkohola kako bi zadovoljili rastuću potražnju tržišta.

Frederik Marčant, tehnički direktor lokacije AB InBev u Leuvenu, rekao je za belgijsku TV stanicu RTBF da kao rezultat promene proizvodnih metoda, kompanija ima višak alkohola:

„U početku smo prekinuli fermentaciju piva neposredno pre nego što je proizvelo alkohol, ali iskreno, rezultat nije bio baš zadovoljavajući – nije bilo ukusno kao pivo. Zatim smo odlučili da ostavimo proces da se odvija na kraju. Dobijamo pravo pivo, ali ga onda podvrgavamo procesu koji se sastoji od uklanjanja sadržaja alkohola. Alkoholno pivo propuštamo kroz stub od nerđajućeg čelika u koji ubrizgavamo paru pod pritiskom. Ova para sadrži etanol, a pivo koje izlazi je 0%. Sakupljeni alkohol se zatim kondenzuje i čuva u spoljnom silosu gde se hladi. Tada je dostupan za druge namene koje više ne spadaju u zanat pivarstva.”

Marčant je dodao da Ab Inbev „mrzi da proizvodi otpad“ i da kompanija sada svakodnevno šalje cisternu punu etanola koji se pretvara u biogorivo.

Biogorivo proizvedeno korišćenjem otpadnog etanola dolazi iz belgijske firme Alcogroup, čija samo fabrika u Gentu proizvodi 300 miliona litara biogoriva godišnje.

Žorž-Albert Pirs, generalni direktor Alcogroup SA, rekao je za RTBF da je etanol koji dobija od AB Inbev prenizak u procentu alkohola, ali to se može ispraviti i od njega se i dalje može praviti biogorivo.

U ovom trenutku, biogorivo je nešto kao niša i ne proizvodi se mnogo toga. Međutim, gospodin Pirs kaže da i AB InBev i Heineken snabdevaju Alcogroup etanolom, a s obzirom na rast popularnosti bezalkoholnih piva, količina etanola koju prima će se verovatno povećati.

„To je operacija u kojoj svi pobeđuju. Potrošači mogu da piju pivo koje ih posle ne sprečava da voze, pivari vrednuju otpad pretvarajući ga u resurs, a mi proizvodimo gorivo koje ne koristi naftu i stoga ima nisku stopu emisije CO2, a sve uz smanjenje udaljenosti od Leuven, Gent i Antverpen su mesta gde se nalaze tankeri za snabdevanje biogorivom. Ukratko, sve je to dobro za planetu“, kaže Pirs.

Kada se biogorivo proizvede, onda se može dodati mešavini goriva koja je dostupna na benzinskim stanicama. Na primer, gorivo E-10 može da sadrži do 10% biogoriva.

To znači da bi u teoriji, vozači i vozači teretnih vozila u Belgiji mogli da pune svoja vozila sa delom alkohola uklonjenog iz bezalkoholnog piva.

izvor&foto: trans.info


Pročitajte i...