Alfa Laval napreduje u igri sa gorivom sa neutralnim ugljenikom

Švedska Alfa Laval kupila je patentiranu tehnologiju od danske kompanije RenCat za reformisanje vodonika iz amonijaka u pokušaju da ojača svoju poziciju u preradi goriva bez ugljenika.

Kompanija namerava da primeni ovu tehnologiju, u kombinaciji sa svojom ekspertizom u prenosu toplote, kako bi povećala poslovne mogućnosti na tržištu za preradu vodonika, olakšavajući upotrebu obnovljivih goriva u budućnosti.

Kao što je objašnjeno, RenCat-ova patentirana tehnologija generiše vodonik iz amonijaka, za upotrebu u gorivim ćelijama ili motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Amonijak je jedno od sintetizovanih goriva sa neutralnim ugljenikom, koje se često naziva Power-to-X gde “x” može predstavljati amonijak, metanol, vodonik, metan, itd.

Očekuje se da će prvi proizvodi zasnovani na ovoj tehnologiji biti lansirani do kraja 2023. godine.

Pored ciljanja na tržište vodonika, Alfa Laval takođe radi na promociji metanola kao pokretača dekarbonizacije u moru.

U odvojenom saopštenju, švedska kompanija je rekla da se pridružila Institutu za metanol, globalnom trgovačkom udruženju za industriju metanola, koje predstavlja vodeće svetske proizvođače, distributere i tehnološke kompanije.

Prema Sameer Kalra, predsedniku Marine Division u Alfa Laval-u, pridruživanje Institutu za metanol je „prirodan korak na putu podrške kupcima i partnerima ka održivom transportu“.

U međuvremenu, švedska kompanija izveštava da je njen FCM sistem snabdevanja metanolom niske tačke paljenja (LFSS) dokazan u više od 100.000 sati rada.

Krajem 2021. godine, Alfa Laval je dobila prvo odobrenje u industriji za rad kotlova na metanol od američkog Biroa za transport (ABS). Odobrenje je dato na osnovu opsežnog testiranja rešenja u Alfa Laval centru za testiranje i obuku.

Štaviše, kompanija traži načine da plovila učini energetski efikasnijim putem E‑PowerPack-a koji pretvara otpadnu toplotu u električnu energiju pomoću tehnologije Organic Ranking Cycle (ORC).

izvor&foto: offshore-energy.biz

Pročitajte i...