AG2R World Tour postaje Citroen-AG2R

Dogovor znači da će Citroenovo ime tokom tri nedelje Tour de France-a doseći stotine miliona televizijskih gledalaca u 190 zemalja. Posle 36 godina čekanja, francuski navijači nadaju se da milioni Citroena mogu stvoriti novi talas domaćeg uspeha i ostvariti prvu domaću pobedu na Tur de Fransu od kada je Bernard Hinault odneo petu titulu još 1985. godine.

Preimenovani tim debitovao je u nedelju u Grand Prik La Marseillaise, drugorazrednoj jednodnevnoj trci, gde je Aurelien Paret-Peintre nosio dres novog tima do prve pobede. Citroen i AG2R imaju budžet od 23 miliona evra za 2021. godinu, sedam miliona više nego 2020. godine.

Dovešćemo jednog ili dva kandidata za Grand Tour“, insistirao je šef tima Vincent Lavenu.

To je izazvalo oduševljene spekulacije na društvenim mrežama da bi se francuski heroj i svetski šampion Julian Alaphilippe i penjač Thibaut Pinot mogli pridružiti timu u budućnosti.

Biciklistički timovi sav svoj novac prikupljaju sponzorstvom, jer su trke besplatne za širu javnost, dok bilo koji novac od nagrade uglavnom ide pobedničkom vozaču.

Ovo nije kratkoročni projekat“, navodi se u Citroen-u, pridruživši se sportu u kojem sponzorski ugovori mogu trajati deceniju.

Dogovor znači da, u nesigurnim ekonomskim vremenima, Citroen-AG2R može da “poveća nivo naših performansi tokom narednih godina“, rekao je Lavenu.

Sponzor je uzbuđen zbog partnerstva. Biciklizam se u Francuskoj doživljava kao sport sa plavim okovratnikom, gde bi u periodu pre Covid-19, oko 15 miliona ljubitelja puteva svakog jula prisustvovalo 21-dnevnoj turneji, dok bi većina ostatka nacije bila svesna praznika u vreme trke, napredak na svom etabliranom sloganu širom zemlje. Citroen će zauvek biti povezan sa svojim ikoničnim, ali ekonomičnim „narodnim automobilom“, platnom prekrivenim Citroen 2CV sa naboranim poklopcem motora i izbočenim farovima, koji se u milionima prodaje prvim kupcima na seoskom tržištu od 1948. godine.

Citroen se takođe pohvalio prestižnim modelom DS, koji je lansiran 1955. godine i predstavljao je francuski stil na stranim tržištima. Francuski predsednik Emmanuel Macron koristi modernu SUV verziju. Citroen je imao malo istorijskog angažmana u biciklizmu, za razliku od druga dva velika francuska proizvođača automobila, Peugeot i Renault.

Ovo je logičan potez za Citroen“, rekao je Cobee.

Dogovor možda dolazi malo prekasno, nakon odlaska najboljeg vozača ekipe Romaina Bardet-a, koji je dva puta bio na postolju Tour de France-a i koji će sigurno biti kandidat za olimpijsku titulu u dugo očekivanoj drumskoj trci na planini Fuji na igrama u Tokiju.

Naš neposredni cilj je sada da se popnemo na svetsku rang listu, osvojimo neke od velikih jednodnevnih trka i nekoliko etapa Tur de Fransa. Ali ovo je dugoročni projekat“, rekao je Lavenu.

izvor@foto: carsifu.my

Pročitajte i...