Aerit bespilotne letelice za „last mile delivery“

Kompanija Aerit je objavila da je dobila operativno ovlašćenje od Transportstyrelsen-a, švedske nacionalne transportne agencije, za pilot isporuku bespilotnih letelica za “last mile delivery” u Švedskoj.

Izvršni direktor i suosnivač kompanije, Alexander Perrien, prokomentarisao je odobrenje, koje je kompanija dobila. „Ovo je važna prekretnica na putu da Aerita postane vodeća svetska služba za isporuku bespilotnih letelica. Veoma sam ponosan na tim i trud koji su uložili da dođu do ove tačke. Sada smo spremni da pokažemo šta možemo da isporučimo. “

Operativno ovlašćenje Aerita omogućeno je procesom Procene rizika za posebne operacije (SORA) koji je obezbedila Agencija Evropske unije za bezbednost vazduhoplovstva (EASA) koje je stupilo na snagu u januaru 2021.

Perrien je dodao: „Dostava bespilotnim letelicama uskoro će postati deo svakodnevnog života, poboljšavajući održiv pristup robama i uslugama bez obzira na vreme, lokaciju ili lične sposobnosti. Transportstyrelsen (švedska nacionalna transportna agencija) bila je izvanredan resurs za razvoj naše platforme za bespilotne letelice, Nimbi, i procedura koje osiguravaju sigurnost i robusnost naših operacija. Radujemo se saradnji sa njima na našem putu do LUC-sertifikata(Light UAS Operator Certificate).”

LUC omogućava operaterima bespilotnih letelica da samoovlaste operacije širom Evropske unije bez podnošenja zahteva za dalje operativno ovlašćenje.

Nimbi je sposoban za autonomno preuzimanje i isporuku do 4 kg robe i ne zahteva dodatnu infrastrukturu za pošiljaoce ili primaoce.

Aerit je start-up kompanija za isporuku dronova sa sedištem u Stokholmu i deo je KTH Innovation.

izvor&foto: wolrdcargonews.com

Pročitajte i...