ACC otvara gigafabriku u Francuskoj

Kompanija Automotive Cells (ACC) je zvanično otvorila prvu od tri planirane evropske gigafabrike baterija u Billy-Berclau, Douvrin, Francuska.

ACC, je izjavio da će gigafabrika razviti „novu generaciju održivih i efikasnih baterija“ za električna vozila (EV).

Fabrika od 60.000 kvadratnih metara ima tri proizvodna bloka, sa početnim kapacitetom proizvodne linije od 13 gigavat-sati (GWh), koji će se povećati na 40 GWh do 2030. Sa instaliranim kapacitetom za proizvodnju 56.000 baterijskih ćelija dnevno, ili više od 2,4 miliona baterijskih modula godišnje, moći će da isporučuje baterije za između 200.000 i 300.000 EV godišnje.

Fabrika će biti u potpunosti operativna do kraja ove godine, a knjiga narudžbi je već puna do 2028.

„Izgradnja ove lokacije bez presedana u srcu Hauts-de-France-a predstavlja prvu fazu kolosalnog projekta“, rekao je Iann Vincent, izvršni direktor ACC-a. „ACC-ove nemačke i italijanske gigafabrike počeće proizvodnju 2025. i 2026. godine.

Vincent je rekao da je fabrika u Francuskoj odgovor na višestruke izazove, uključujući kontrolu proizvodnog lanca, smanjenje uticaja transporta baterija na životnu sredinu jer skraćuje razdaljinu transporta i „pomaganje u konsolidaciji evropske automobilske industrije pred globalnom konkurencijom“.

Lokacija je izgrađena za 17 meseci po ceni od 800 miliona evra. Prvi od tri bloka sadrži 20.000 m2 suvih prostorija, 16 miksera od po 1.600 litara, pet linija za premazivanje od po 90 metara i između 10-12 peći za svaku liniju premaza.

Stellantis, koji je u partnerstvu sa TotalEnergy formirao ACC 2020. godine, rekao je da će joj gigafabrika pomoći da postigne svoj cilj povećanja proizvodnog kapaciteta baterija na 250 GWh u Evropi do 2030. godine.

Karlos Tavares, izvršni direktor kompanije Stellantis, rekao je da je kroz partnerstvo OEM pristao na „ambiciozan globalni vremenski okvir za razvoj baterija za električna vozila koje bi pokretale [Stellantisov] plan za elektrifikaciju mobilnosti“. Dodao je: „Stellantis aktivno doprinosi evropskoj tranziciji elektrifikacije sa najsavremenijim EV rešenjima i podržava ključnu ulogu Francuske u održivoj budućnosti“.

Tokom protekle godine posebno je bilo nastojanja da se poveća broj evropskih gigafabrika. Dok je Kina dugo dominirala proizvodnjom baterijskih ćelija, proizvođači automobila u Evropi pokušavaju da sustignu.

Lokalni prioriteti

Prošle godine, Vincent iz ACC-a rekao je na panel diskusiji koju je organizovala Elite Experts Conferences u kojoj je podudarnost pandemije i porasta proizvodnje električnih vozila predstavljala priliku za evropske dobavljače baterija. „Izgradnja industrije baterija u Evropi je veoma uzbudljiva“, rekao je on. „Doprinosi zaštiti planete zahvaljujući doprinosu smanjenju CO2 i doprinosi reindustrijalizaciji Evrope, tako da je to veoma ambiciozan projekat“.

Slično tome, stručnjaci za baterije na ovogodišnjoj konferenciji Automotive Logistics and Supply Chain Europe rekli su da evropski automobilski sektor mora da počne da lokalizuje dobavljače kako bi logistiku lanca snabdevanja približio što je moguće više određenim čvorištima.

Na događaju je takođe predstavljena potreba za ekspertizom u oblasti cirkularne ekonomije i održivosti baterija kao suštinski za Evropu da bi se ubrzala. Ovo je nešto što je ACC takođe rešio svojom novom fabrikom. Rečeno je da ćelije „ispunjavaju najviše standarde na tržištu“ i da su ekološki dizajnirane da imaju smanjeni ugljenični otisak.

Po nekim predviđanjima  potražnja za litijumskim baterijama za proizvodnju električnih vozila da izazove usko grlo od 2025. godine jer se predviđa da će nadmašiti dostupnu ponudu.

Pročitajte i...