A.P. Møller-Maersk i CIMC raskinuli ugovor o kupoprodaji

A.P. Møller-Maersk i CIMC su raskinuli ugovor o kupoprodaji kompanije Maersk Container Industry, navodeći “značajne regulatorne izazove”.

A..P. Møller-Maersk i China International Marine Containers (CIMC) složili su se da raskinu kupoprodajni ugovor za Maersk Container Industry (MCI), koji je objavljen u septembru 2021. i koji se očekivao da će biti zatvoren ove godine.

 „Žalosno je što se transakcija neće desiti uprkos naporima svih uključenih strana. Tokom celog procesa MCI je radio veoma dobro zahvaljujući posvećenosti svih svojih zaposlenih. Maersk će nastaviti da bude ponosni vlasnik MCI-a u doglednoj budućnosti, a mi ćemo sada proceniti najbolju strukturnu postavku za MCI kako bismo obezbedili dugoročni razvoj poslovanja“, rekao je Patrik Dženi, finansijski direktor u A.P. Møller-Maersk .

 U saopštenju, CIMC je rekao: „Od potpisivanja Ugovora o kupoprodaji deonica, obe strane su aktivno nastavile sa implementacijom projekta. Međutim, uprkos naporima obe strane, revizija spajanja se trenutno suočava sa velikom neizvesnošću, što može dovesti do neispunjenja uslova koji prethode transakciji kako je dogovoreno u Ugovoru o kupoprodaji akcija. Shodno tome, obe strane su odlučile da raskinu Transakciju nakon sveobuhvatne i razborite procene na dan ovog saopštenja.”

 CIMC „aktivno pregovara i komunicira“ sa A.P. Møller-Maersk o svojim obavezama za obeštećenje kao rezultat raskida, ali ne očekuje da će raskid imati značajan negativan uticaj na njegove poslovne operacije.

Regulatori su bili nezadovoljni zbog nekoliko aspekata sporazuma.Prodaja MCI-a CIMC-u bi rezultirala koncentracijom proizvođača kontejnera-hladnjače u rukama tri kineske kompanije (CIMC, Dong Fang i FUWA).Jedan od izazova sa kojima su se regulatori suočili u sprovođenju svojih pregleda bila je poteškoća u pokušaju da pristupe i potvrde tačne podatke o proizvodnji i tržišnom udelu u industriji proizvodnje kontejnera-hladnjače.

Još jedan važan faktor je da mašine za hlađenje više nisu samo sistem za hlađenje. Sada široko rasprostranjeno usvajanje daljinskog nadzora hladnjače znači da je mašina za hlađenje povezana imovina, što stvara probleme oko pristupa podacima i nadgledanja, posebno u kontekstu CIMC kao kineske kompanije u državnom vlasništvu.

Konačno, iako je bio pravi trenutak da A.P. Møller-Maersk pokuša da se oslobodi MCI-a dok je potražnja za kontejnerima-hladnjačima velika i cene visoke, trenutno stanje lanca snabdevanja kontejnerima verovatno nije išlo u njegovu korist. Iako proizvođači kontejnera sigurno nisu krivi, danas u svetu postoji uočen „nedostatak“ kontejnera-hladnjače.

Ovo je bacilo pažnju na to gde se proizvode kontejneri i ko kontroliše proizvodnju kontejnera, a to što se velika većina proizvodnje kontejnera nalazi i kontroliše iz Kine se sve više posmatra kao problem. U ovom kontekstu, prodaja poslednje ne-kineske kompanije za proizvodnju kontejnera (iako je proizvodila samo kontejnere za hladnjače) kineskoj kompaniji u državnom vlasništvu bila je politički izazov za regulatore da odobre.

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...