A.P. Moller – Maersk deli milione vremenskih posmatranja

A.P. Moller – Maersk je objavio da objavljuje sva dosadašnja i buduća posmatranja vremena okeana u javno vlasništvo za besplatnu upotrebu od strane naučne zajednice širom sveta. Podaci koje prikupljaju brodovi kompanije Maersk od 2012. povećavaju javno dostupne podatke za 28%.

Cilj je da se pomogne klimatskim istraživanjima i vremenskim prognozama pružanjem vremenskih podataka iz svetskih okeana, gde je pokrivenost podataka na nivou zemlje mala, a većina podataka dolazi iz satelitskih posmatranja koja imaju svoja ograničenja.

„Posada i brodovi kompanije Maersk godinama su prikupljali vremenske opservacije i ponosni smo što sada možemo da podelimo ove podatke i pomognemo istraživačima da bolje razumeju uticaj klimatskih promena na naše okruženje“, kaže Aslak Ros, šef pomorskih standarda u Maersku.

Između ostalog, zapažanja mogu dati precizniju sliku o tome kako su se uslovi okeana na površinskom nivou i interakcija sa atmosferom razvili od 2012. godine.

„Klimatske promene su bez sumnje jedan od najvećih izazova sa kojima se globalna zajednica suočava, i postavili smo ambicioznu strategiju za naše poslovanje da postignemo neto nultu emisiju gasova staklene bašte 2040. godine, ali smo se takođe kao deo naše ESG strategije obavezali da doprinesemo nauci o klimi i okeanu sa podacima prikupljenim sa naših plovila. Prilika je naša digitalizovana vremenska posmatranja“, dodaje Ros.

Devet miliona posmatranja

Podaci – više od 9 miliona posmatranja – biće podeljeni preko Globalnog sistema za posmatranje okeana (GOOS), koji zajednički vode UNESCO i Svetska meteorološka organizacija (WMO). GOOS prikuplja posmatranja vremena okeana za nauku o klimi i daje ulazne podatke za vremenske prognoze.

„Kao član naučne zajednice, oduševljen sam što smo dobili pristup ovom jedinstvenom skupu podataka. Podaci će pomoći da se bolje ograniče uslovi na površini okeana u prošlosti, ali i da se poboljšaju buduća predviđanja – od vremena do klime“, kaže dr Johanes Karstensen iz GEOMAR-a, Helmholc centra za istraživanje okeana u Kilu, Nemačka.

Sa svih 300 brodova u vlasništvu kompanije Maersk koji dele podatke više puta dnevno, Maersk deli više od 7.000 posmatranja svakog dana. Neki brodovi čak prenose podatke uživo meteorološkim službama širom sveta. U saradnji sa Nacionalnom meteorološkom službom Nemačke, Maersk je instalirao automatizovane meteorološke stanice na nekoliko svojih plovila. Ovo su kalibrirane istraživačke merne stanice koje prikupljaju veći broj tačaka podataka uz viši kvalitet, čak dodatno poboljšavajući doprinos vremenskoj prognozi i nauci o klimi.

izvor&foto: energynorthern

Pročitajte i...