MAN cilja domet od 800 km novim prototipom električnog kamiona

Holandski proizvođač komercijalnih vozila MAN predstavio je novi prototip električnog kamiona za koji kaže da će imati punjenje u megavatima i domet do 800 km. Vozilo je predstavljeno na konferenciji za novinare održanoj prošlog petka na prostoru nekadašnjeg aerodroma Tempelhof u Berlinu – samo dan pre trke Formule E.

MAN opisuje prototip, koji bi trebalo da bude lansiran 2024. godine, kao „neverovatno električno komercijalno vozilo“, uglavnom zahvaljujući njegovom kapacitetu za buduće punjenje u megavatima.

Predstavljanje MAN-ovog prototipa električnog kamiona obavljeno je u partnerstvu sa ABB E-mobility, koji pružaju rešenja za punjenje električnih vozila. Ova druga strana ima za cilj da dovede tehnologiju punjenja u megavatima do tržišne zrelosti u naredne tri godine.

Dve kompanije veruju da kombinacija njihovih projekata predstavlja sledeću fazu elektromobilnosti: operativne sposobnosti za teške transporte na duge relacije sa dnevnim dometima između 600 i 800 kilometara. Dve kompanije takođe veruju da je industrija spremna da nastavi sa održivom strategijom i da zakonodavci moraju uspostaviti politički okvir za drumski transport sa nultom emisijom.

Moramo dekarbonizovati drumski teretni transport da bismo postigli naše klimatske ciljeve. Da bismo ovo ostvarili, fokusiramo se pre svega na povećanje tržišta komercijalnih vozila prihvatljivih za klimu i razvoj odgovarajuće infrastrukture za punjenje visokih performansi. Projekat koji podržavamo o punjenju visokih performansi za e-kamione na A2 autotutu pruža važna saznanja. Ono što je sada važno je da se više e-kamiona brzo pokrene. Partnerstvo između MAN-a i ABB-a pokazuje da smo na dobrom putu“, rekao je savezni ministar za digitalne tehnologije i transport dr. Volker Vissing.

Tokom ministrove probne vožnje električnim kamionom MAN, Aleksandar Vlaskamp, generalni direktor kompanije MAN Truck & Bus, naglasio je da je „ubrzavanje proširenja infrastrukture za punjenje jedini način da se postigne evolucija transporta i postignu klimatski ciljevi“.

Da bi omogućio dnevni domet između 600 i 800 kilometara, električni kamion MAN, koji bi trebalo da bude lansiran 2024. godine, već je opremljen tehničkim preduslovima za buduće sisteme punjenja u megavatima. ABB E-mobility namerava da brzo izbaci takve sisteme za punjenje na tržište.

Cilj nam je da olakšamo elektromobilnost u svim oblastima. U ABB E-mobility već dugi niz godina radimo na razvoju odgovarajućih standarda performansi. Megavatno punjenje će zahtevati novu tehnologiju napajanja sa više od 1.000 volti, tako da su sistemska električna sigurnost i pouzdanost od suštinskog značaja na ovim nivoima snage i za predvidljive slučajeve upotrebe. ABB E-mobility je idealan provajder da preuzme ove izazove, jer možemo značajno ubrzati istraživanje i razvoj na osnovu naših postojećih tehnologija. Naša zajednička ambicija je da ovu novu tehnologiju izbacimo na tržište u roku od tri godine. U prošlosti su takve razvojne faze često trajale mnogo duže“, rekao je Frank Muhlon, izvršni direktor kompanije ABB E-mobility.

Konačno, dve kompanije smatraju da je obavezujući i jedinstven standard ključan za uvođenje tehnologije punjenja megavatima. Veruju da bi Nemačka ovde mogla da postavi sledeća merila: više od 20 partnera iz industrije i nauke, uključujući MAN i ABB, radi na projektu punjenja visokih performansi (poznatom kao „HoLa” na nemačkom), koji finansira nemačka vlada i koji je prvi svetski projekat punjenja megavatima.

Na četiri lokacije duž saveznog autoputa A2 grade se dva punjača visokih performansi sa megavatnim sistemima za punjenje (MCS). Projekat treba da posluži kao osnova za širenje širom zemlje.

*izvor: trans.info;

Pročitajte i...