7 prednosti 3PL preduzeća za operacije pakovanja u e-trgovini

Kako vaše poslovanje napreduje i nudi više proizvoda i usluga, na kraju ćete odlučiti da li ćete isporuke i ispunjavanja poveriti eksternim provajderima.

Većina će se obratiti nezavisnim provajderima logistike (3PL) kako bi ispunili zahteve kupaca. Međutim, vredi napomenuti da nisu svi 3PL-ovi isti, tj. nemaju svi 3PL-ovi iste mogućnosti i usluge.

Da bi sagledali koje su to prednosti 3PL-a za operacije pakovanja, da vidimo najpre šta je to logistika treće strane (3PL)?

Logistika treće strane, takođe poznata kao 3PL, je usluga koju određeno preduzeće ili organizacija nudi, a u kojoj su neki ili svi njeni logistički sistemi angažovani na spoljnim poslovima. Ovaj outsourcing će pokriti sve procese, od skladištenja do isporuke. To omogućava organizaciji, naručiocu posla, da se fokusira na druge važnije delove svog poslovanja.

Obično 3PL kompanije nude sve pod okriljem logistike, uključujući transport, skladištenje, preuzimanje, sakupljanje, predviđanje zaliha, ispunjenje narudžbine, pakovanje i špediciju.

Rad sa 3PL provajderom treba tretirati kao partnerstvo umesto kao transakcijski odnos.

3PL i pakovanje

Pravi 3PL provajder će uraditi pravu analizu pakovanja i znati najbolje materijale za pakovanje koje treba koristiti, veličine kutija za otpremu i ukupnu strategiju isporuke za smanjenje troškova.

Evo nekih uobičajenih materijala za pakovanje:

  • vazdušasta ambalaža
  • vazdušni jastuci
  • Traka za pakovanje
  • Dostavne kutije

Da bi se maksimizirale cene isporuke, vazduh treba ukloniti što je više moguće. U suprotnom, plaćate samo vazduh. Kutiju za otpremu treba smanjiti, ili treba da postoji strategija koja dozvoljava slaganje predmeta u tovaru. Ovaj momenat je ključan i daje najbolje stope iskorišćenja.

3PL blisko sarađuje sa prodavcem u početnom procesu, tražeći načine da spakuje robu na najefektivniji i najisplativiji način. 3PL takođe moraju imati neophodne tehnologije i sisteme, kako bi se osiguralo da su porudžbine ispravne i isporučene na vreme, posebno tokom špica sezone. Trebalo bi da postoje jasna poslovna pravila o tome kako se pakuju različite porudžbine kako bi se brzo i tačno ispunile.

Prednosti 3PL-a za operacije pakovanja

Evo 7 prednosti 3PL provajdera za vaše operacije pakovanja u processu e-trgovine:

1. Uštedite troškove

3PL logistička firma specijalizovana je za logistiku i ima širu mrežu sa funkcijom lanca snabdevanja vaše kompanije.

Obično će imati ekskluzivne odnose u sektoru logistike i stoga će imati veći uticaj na pregovore. Osim toga, provajder će nuditi više popusta na količinu. Svi ovi faktori pomažu da se minimiziraju režijski troškovi. Proverite kako funkcioniše dropshipping.

Odabir odlične 3PL firme za upravljanje lancem snabdevanja može uštedeti veliku sumu vašeg novca na infrastrukturnim investicijama jer može da ponudi skladišni prostor, transport, tehnologiju za praćenje i tako dalje, što dovodi do uštede troškova.

2. Skalabilnost

U zavisnosti od potrebnih usluga, odličan 3PL provajder povećava prostor, radnu snagu i transport kompanije. Proizvođači, dobavljači i drugi proizvođači mogu efikasno da “uzgajaju” nove teritorije sa manje muke sa svoje strane.

Štaviše, 3PL-ovi su takođe prilagođeni logističkim funkcijama, u kojima možda imate manje iskustva. Takođe nudi jasan put za poboljšani rast poslovanja.

3. Obezbedite bolje iskustvo za svoje klijente

Zbog „Amazonovog efekta“, kupci očekuju da će imati standard isporuke sledećeg ili čak istog dana.

Angažovanje 3PL provajdera će vam pomoći da svojim klijentima omogućite brže vreme isporuke jer možete da koristite efikasniju i uspostavljenu distributivnu mrežu 3PL.

4. Prilagođavanje

Imati jedan pristup koji odgovara svim veličinama u vašem procesu pakovanju više nije održiv. 3PL su postavljeni da implementiraju i upravljaju vašim operacijama pakovanja. Omogućava da se vaši proizvodi prilagođavaju i modifikuju tokom završnih faza pre nego što ih transportuju kupcima.

Mnoge kompanije su često pod pritiskom da istraže različite asortimane pakovanja, posebne veličine i druga prilagođavanja proizvoda kako bi podržale vaše promocije u prodavnici i diferencijaciju brenda.

Takođe je od suštinskog značaja da integrišete sve promene ili rekonfiguracije u poslednjem trenutku do kojih može doći kada se proizvod uskladišti i zatim pripremi za isporuku.

5. Rast poslovanja i širenje tržišta

Još jedna bitna uloga logistike treće strane je podsticanje rasta poslovanja tako što vam daje pristup tržištima na kojima obično još uvek nemate uspostavljeno prisustvo.

Na taj način ćete moći da upravljate svojim zalihama na novom tržištu bez trošenja novca na opremu, rad i skladištenje. Takođe ćete uštedeti mnogo truda jer ne morate da naučite logističke nijanse novog tržišta.

6. Fokusirajte se na ključne kompetencije

Spoljno angažovanje vaše logistike daće vam slobodu da usmerite pažnju na ključne kompetencije vašeg poslovanja umesto da se uključujete u upravljanje neosnovnim, ali kritičnim funkcijama.

Kao rezultat toga, iskoristićete prednosti logističke ekspertize bez korišćenja internih resursa.

7. Dođite do međunarodne logistike

Kao što je pomenuto u prethodnoj tački, jedna stvar koju 3PL može pružiti je znanje i stručnost u međunarodnoj logistici. Da li planirate da se proširite? Da li imate dovoljno vremena da osigurate da imate odgovarajuće obaveze, carinu i dokumentaciju za svoje proizvode?

Opet, ovo je nešto o čemu se 3PL provajder može pobrinuti za vas. Imaćete fleksibilnost da se proširite na nova tržišta bez rizika od ulaganja u lokalno skladištenje i svoje osoblje.

Da zaključimo…

To su samo neke od mnogih prednosti korišćenja 3PL provajdera. Ovakvi provajderi su već stručnjaci i profesionalci u svojoj oblasti, što vam daje fleksibilnost razvoja i širenja u određenim oblastima ili oblastima za koje ste ranije mislili da su već zatvorene.

Dakle, kada birate 3PL provajdera sa kojim želite da sarađujete, morate biti sigurni da će 3PL provajder imati dobru finansijsku stabilnost i dokumentovati vaše zahteve u lancu snabdevanja zajedno sa očekivanim rezultatima. Srećno!

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...