6 saveta za organizaciju skladišta koje sami možete preduzeti

Ako vam se skladište čini neorganizovanim ili vam otežava snalaženje u radu ili bilo kome od vaših zaposlenih, onda to verovatno i jeste realnost. Svako skladište se može poboljšati nekim vidom reorganizacije ili nekim dodatnim TLC-om (troškom), ali ako ste neprestano u problemu kada pokušavate da pronađete nešto, razmislite o primeni nekih od saveta DIY (do-it-yourself), o kojima će biti reči u nastavku. Ako se i nakon toga rezultati ne poboljšaju, pokušajte da angažujete stručnjake za dizajn skladišta, koji mogu proceniti vašu trenutnu situaciju i preporučiti neka od mogućih rešenja. Bez obzira na vaš izbor, glavni cilj je da rezultati povećaju efikasnost i tačnost.

1) Održavanje čistoće i sigurnosti

Neka vaše skladište bude čisto! To znači da ako pustite da se krhotine, materijali za pakovanje ili obična prašina sakupljaju tokom dužeg vremena, vaš posao može biti ugrožen u nekom trenutku. Sprovedite duboko čišćenje uz pomoć zaposlenih, a zatim dajte prioritet tome da u narednom periodu ostanete samo na prašini i sitnijim nečistoćama uz nedeljno čišćenje i svakodnevno iznošenje smeća. Karton, ambalažni materijali i papiri moraju biti vezani i smešteni u za to predviđen prostor za odlaganje. Ako ih ne skladištite, onda ih reciklirajte ili ih se rešavajte svakodnevno.

Insistirajte na bezbednosti skladišta. Zatrpani ili prljavi magacin može biti uzrok opasnosti i povreda na radu, što rezultira troškovima u smislu nadoknade štete radnicima. Krhotine na podu staze viljuškara jednostavno predstavljaju opasnost. Izlivanje tečnosti uvek treba odmah očistiti da ne bi došlo do efekta klizavih podova.

2) Potraga za prostorom

Vaše skladište praktično predstavlja prostor. Možete ga konfigurisati na bilo koji način i u startu neće biti pogrešnog odgovora. Koristite metalne ili plastične elemente za odlaganje i pozicionirajte zalihe kako biste ih lako videli. Rack sistemi su popularne jedinice za skladištenje. Ako se odlučite za sistem regala, pre donošenja odluke pregledajte više različitih vrsta koje su u ponudi. Velike, otvorene kante za male, lake, samostojeće proizvode ili kutije mogu omogućiti lak pristup robi i zalihama.

Koristite mudro svoj prostor. Ako vam treba više prostora za prolaz ili jednostavno želite bolje da iskoristite svoje radno područje, izgradite sistem organizacije “na gore” u zgradi sa visokim plafonom. Rešetkasti podovi i polu spratovi savršeni su alati za veliko skladištenje.

3) Sami stvorite svoj resurs

Uključite svoje zaposlene u vašu potragu za čistoćom, sigurnošću i prostorom. Često se u praksi potvrđuje da, ako su deo rešenja, oni će biti motivisaniji da rade za dobrobit kompanije. Za implementaciju vaših organizacionih strategija potrebne su vam “i ruke i noge”. Postoje resursi tačno “pred nosom”. Deljenjem odgovornosti sa zaposlenima i odavanjem priznanja za njihov rad, možete da nadjačate i najciničnijeg zaposlenog koji to jednostavno vidi kao produženje „liste obaveza“. Istražite skladište softverom za organizovanje proizvoda, koji mogu elektronski popisati proizvode. Saznajte da li možete da koristite bilo šta od toga u svojoj industriji i da li bi to poboljšalo vašu poslednju liniju. Dajte prednost svom projektu organizacije. Dizajneri skladišta proceniće vaš prostor i pružiti vam timsku saradnju kako bi ga najbolje iskoristili.

4) Ublažite udarac – Istražite softverska rešenja za logistiku skladišta

Ako samo razmišljate o fizičkim promenama za reorganizaciju svog skladišta, propustićete neke od naprednih softverskih mogućnosti koje mogu da pojednostave vaš proces. Industrija se zapravo kreće napred, donoseći računarske softvere za sve delove skladištenja.

5) Sledite znakove

Koristite natpise za kategorije proizvoda i markere za prolaz da biste olakšali navigaciju kretanja po radnom i slobodnom prostoru. Označite prepoznatljivim nalepnicama ključne proizvode u radnim sekcijama i u okviru prolaza. Možete istaći mapu radnog prostora i prolaza ili je držati spremnom za nove zaposlene ili za posetioce.

6) Zahtevajte povratne informacije

Ne zaboravite da ocenite svoje, reklo bi se novo, organizovano skladište, koliko je prilagođeno pojednostavljenim procesima i rešenjima za uštedu vremena. Ako nešto ne funkcioniše u prvih nekoliko nedelja, ispravite to, ali u celini, dajte šansu promenama. Tromesečna analiza i pregled stanja su veoma osnovani instrumenti kontrole, tako da se mogu blagovremeno poboljšati svi potrebni elementi.

Poslušajte povratne informacije zaposlenih. Oni će vam reći šta misle o svakom novom procesu organizacije ili alata ako ih pitate – a verovatno i ako ih ne pitate! Vrednujte doprinose onih koji su preuzeli više odgovornosti za održavanje skladišta. A ako se i dalje osećate neorganizovano nakon što ste dali šansu promenama ili nemate vremena da to uradite sami, možete se jednostavno obratiti stručnjacima za tu oblast.

izvor: everythingwarehouse.net

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Pročitajte i...