5G i logistička industrija – koja su očekivanja?

Pored aktuelnih zbivanja vezanih za Korona virus, što je svakako postalo ljudska svakodnevnica poslednjih nedelja i meseci, svedoci smo sve učestalijih debata u vezi sa nadolazećom mobilnom mrežom pete generacije, benefita koje donosi sa sobom, dobrih ali i potencijalno loših strana. Mi ćemo se zadržati na direktnom uticaju 5G mreže na globalni logistički sektor i predstaviti određena očekivanja od njene implementacije. Prema pisanju sajta scmr.com, da i pored toga što smo u ranoj fazi uvođenja 5G mreže, usvajanje ove mreže se svakodnevno povećava. Novi podaci pokazuju da će broj globalnih pretplata na 5G dostići 1,5 milijardi u narednih pet godina.

            Očekivanja oko 5G su velika, posebno kada je reč o brzini i obimu mreže. 5G obećava stope podataka sto puta veće od 4G, sa 99,999 posto dostupnosti mreže i latencijom oko milisekunde, što je čini bržom od većine fiksnih internet veza.

            Očekuje se da će industrija logističkog lanca i lanca snabdevanja imati povećanu povezanost 5G zahvaljujući trima opsezima spektra (opsezi niskih, srednjih i visokih frekvencija) i brzini. Pojačani frekventni opseg 5G obezbediće poboljšanu pokrivenost u gusto naseljenim urbanim sredinama i u zatvorenim sredinama kao što su magacini, a njegov opseg niže frekvencije nudi široku pokrivenost u više prigradskih i ruralnih područja za teretna vozila u pokretu. Ovaj širi otisak pokrivenosti omogućiće bolju neprekidnu pokrivenost za nadgledanje, praćenje, otkrivanje krađa, rešavanje uobičajenih izazova koji dovode do izgubljenog prihoda. Sa 5G, kompanije koje se odluče za teretni transport, vlasnici transportnih preduzeća i ostali igrači u industriji moći će da reše mnoge probleme lanca snabdevanja sa kojima se svakodnevno susreću. Evo nekih od prednosti koje mogu da očekuju.

Izbegavanje “curenja” prihoda

Procenjuje se da se svake godine izgubi 2,5 milijardi dolara zbog curenja prihoda u transportnoj industriji. Jedan od vodećih faktora koji se krije iza ovog gubitka je nedostatak vidljivosti u lancu snabdevanja. Šta se dešava ako uvedemo 5G mrežu? 5G. Manje skupi senzori Interneta stvari (IoT) omogućiće analizu inventara u stvarnom vremenu ne samo za praćenje nivoa kontejnera ili kamiona, već i označavanje i praćenje nivoa jednog predmeta / SKU-a. Nadalje, 5G tehnologija će pomoći da se osigura krajnja točka kretanja svakog proizvoda, uz minimiziranje i izbegavanje gubitka prihoda od eventualnih krađa. Uz mogućnost praćenja i prikupljanja podataka na svakom koraku u lancu snabdevanja, uključujući praćenje u promeni težine kamiona, kontrola i praćenje će dobiti ogromna poboljšanja. Poboljšani pristup detaljnijim informacijama u realnom vremenu omogućiće vlasnicima teretnog transporta i drugim akterima donošenje inteligentnijih poslovnih odluka i izbegavanje uskih grla.

Pojednostavljena komunikacija i održavanje

5G mreže će takođe pomoći da se poboljša komunikacija i održavanje kroz lanac snabdevanja putem virtuelne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR). Ove tehnologije će omogućiti dodatnu podršku na putu i ​​van njega. Na primer, AR tehnologija se može primeniti na vozila radi boljeg prepoznavanja krajnje tačke i sigurnosti vozača. Nadalje, VR bi mogao da omogući daljinskom mehaničaru da pomogne na putu i ​​praktično popravi kamion, smanjujući vreme zastoja vozila. Smanjivanjem vremena na održavanju i popravkama, organizacije mogu uštedeti novac na unutrašnjim mehaničarima koje je moguće praktično pozvati na mesto bilo kog problema koji se pojavi na putu.

Poboljšano praćenje lokacije i optimizacija ruta

Kada je u pitanju praćenje i optimizacija ruta, očekuje se da će 5G pružiti sveobuhvatnije pokrivanje robe dok je u tranzitu. Devedeset procenata dobavljača logistike i otpreme smatra da je nedostatak vidljivosti lanca snabdevanja jedan od najvećih izazova u današnjoj industriji, sa mnogim oblastima „mrtve zone“ gde ne uspeva praćenje lokacije. 5G će omogućiti organizacijama da prate svoje pošiljke po svim regionima, uključujući ove mrtve zone, uz pojačanu geo-lokaciju. Ta šira vidljivost će omogućiti organizacijama da izbegnu kašnjenja i prethodno nepredviđene probleme na putovanjima, kao i da zaobiđu nepotrebna i neefikasna putovanja, uz optimizaciju ruta i rasporeda, uzimajući u obzir saobraćajne i vremenske uslove u realnom vremenu.

            Gusto naseljena područja takođe će imati koristi od primene 5G mreža. Dok pošiljke putuju kroz naseljena gradska područja, napetost mreže se neće usporiti. Na kraju, 5G omogućava menadžerima logistike da prate svoj teret tokom svih tačaka putovanja, od početka do kraja.

            Za industriju logistike i lanca snabdevanja, prihvatanje revolucije 5G znači manje kašnjenja, manje gubitke i sigurnije radno okruženje, a sve to štedi vreme i novac. Sada je vreme da se iskoriste nevidljive brzine i širina opsega podataka koje donosi 5G, a organizacije koje ne uspeju da iskoriste snagu ove moderne mreže možda rizikuju da zaostanu.

izvor: scmr.com

photo by pexels.com

Pročitajte i...