5 saveta kako da skladišna oprema za rukovanje materijalima radi nesmetano

Globalni lanac snabdevanja u velikoj meri zavisi od opreme za rukovanje. Stoga, kada se mašina pokvari, operacije se mogu usporiti. U stvari, zastoji mogu koštati stotine hiljada dolara po satu, zbog čega 72% preduzeća kaže da je preventivno delovanje jedan od glavnih prioriteta. Dakle, šta možete učiniti da vaša oprema“bruji“ na najvišem nivou produktivnosti? Evo pet jednostavnih saveta od kojih možete početi.

 1. Sprovoditi inspekcije pre početka smene
  Pre upotrebe, operateri moraju pregledati svoje viljuškare, dizalice za palete, vučne traktore ili bilo koji drugi industrijski kamion sa pogonom koji nameravaju da koriste za bilo šta što bi moglo ugroziti sigurnost.
  Pored važne sigurnosne funkcije, ove mere takođe mogu pomoći u pronalaženju „malih“ problema pre nego što prerastu u velike (i skupe) popravke. Problemi poput malih curenja ulja, bučnih pogonskih motora i isprekidanih električnih kratkih spojeva možda neće narušiti rad mašina; međutim, s vremenom mogu da se jave krupniji kvarovi ako se ne otklone kvarovi dovoljno rano.
 2. Posvetite se redovnom rasporedu održavanja
  Evo zabrinjavajuće statistike: 70% kompanija čak i ne zna kada njihova mehanizacija treba na popravku ili poboljšanje performansi. To znači da većina kompanija rizikuje skupe zastoje u svakoj smeni u kojoj koriste tu opremu. A da ne pominjemo potencijalne bezbednosne implikacije.
  Jednostavan način da se poboljšate održavanjem je da pratite koliko sati se koristi vaša oprema. Tabela ili kompjuterizovani sistem upravljanja održavanja mogu vam pomoći u ovom zadatku. Na taj način, vaš tim za održavanje može redovno da proverava očitavanja brojila prema industrijskim standardnim intervalima održavanja od 200 sati i 2000 sati za opremu za rukovanje materijalima.
 3. Omogućite svojim operaterima bolju obuku
  Procena je da pravilna obuka može pomoći u sprečavanju ogromnih 70% grešaka operatera – od kojih mnoge često rezultiraju oštećenjem opreme.
  Logika je jednostavna: loše obučeni operatori prave više grešaka, manja je verovatnoća da će se pobrinuti za svoju opremu i veća je verovatnoća da će biti umešani u opasne i štetne incidente. I svaki od tih incidenata može prouzrokovati dugotrajno i skupo zaustavljanje operacija.
  Svaki kvalitetan program obuke rukovaoca treba da se sastoji od formalne nastave, plus praktična komponenta obuke i evaluacije. Samo zapamtite da vi – poslodavac – morate da izvršite završnu sertifikaciju, na osnovu performansi operatera u stvarnim oblastima i uslovima vašeg objekta u kome će raditi.
 4. Ne zanemarujte baterije
  Sve stroži standardi emisije u kombinaciji sa poboljšanjem veka trajanja baterije učinili su da oprema za rukovanje materijalima na električni pogon postane uobičajena više nego ikad. Zapravo, samo u 2017. godini električni viljuškari su činili 64% svih viljuškara prodatih u Severnoj Americi!
  A sa sve većim zahtevima za proizvodnjom, postoji pritisak da liftovi rade neprekidno. Ali bez odgovarajuće i dosledne nege, ova vrsta upotrebe u teškim uslovima može naneti haos industrijskim baterijama sa olovnim kiselinama koje obično pokreću ove kamione.
  Zbog toga je presudno potpuno napuniti baterije pre nego što ih vratite u upotrebu. A kada se baterija napuni, važno je napuniti ćelije odgovarajućom količinom vode. Na taj način ćete uveliko produžiti životni vek baterija.
 5. Zamena starih delova novim
  Verovatno biste dobro razmislili da li biste novi motor stavili u automobil sa 250.000 kilometara, zar ne? Na kraju, automobil je verovatno pri kraju svog korisnog veka upotrebe. Pa, takođe treba da razmišljate na taj način kada je u pitanju vaša oprema za rukovanje materijalima.
  Ovo je koncept „ekonomskog života“ mašine. I to je tačka u kojoj postaje preskupo nastaviti ga održavati. Kada deo opreme pređe taj prag, razmislite o tome da ga se rešite i zamenite nečim novijim.
  Pažljivo praćenje ekonomskog života vaše opreme može igrati značajnu ulogu u smanjenju skupih isključenja. U stvari, 50% preduzeća je prijavilo da je stara oprema glavni razlog zastoja!
  Puno sreće u radu!

izvor: allthingssupplychain.com
Image by Pashminu Mansukhani from Pixabay