5 načina za poboljšanje strategije lanca snabdevanja

Upravljanje lancem snabdevanja nikada nije bilo važnije za uspeh kompanija. Kada današnji potrošači kupuju proizvode, očekuju stalnu dostupnost i brzu isporuku. I povrh toga, njima je stalo da preduzeća koja podržavaju rade sigurno i održivo. Zbog toga moderne kompanije moraju mnogo toga da razmotre. Ali na sreću, nekoliko prilagođavanja strategije lanca snabdevanja može dugo napredovati.

1. Cyber bezbednost

Bez obzira na ostale promene koje bi mogle da se donesu u strategiji lanca snabdevanja, najverovatnije je da se u ovom trenutku velika većina oslanja na digitalne operacije. Sve, od proizvodnje, komunikacije sa vozačima pa do upravljanja zalihama u skladištu, sada se može radi pomoću automatizovanih i / ili praksi zasnovanih na cloud tehnologiji. To pomaže da se operacije učine efikasnijim, ali isto tako znači da je takav lanac snabdevanja potencijalno ranjiv na cyber kriminal.

Zbog toga je fokus na cyber-bezbednost veoma važan. Cyber kriminalci postaju samo pametniji i pametniji, a narušavanje sigurnosti može na kraju značiti gubitak i kredibiliteta i prihoda. Međutim, sigurnosni pregled, u idealnom slučaju uz doprinos stručnjaka, može pomoći da se  pristupi bilo kojim strateškim promenama na način koji minimizira rizik od takvog kršenja.

2. Sistem povratnih informacija

Nekoliko promena o kojima ovde govorimo uključuje tehnologiju, a lanac snabdevanja danas je mnogo više zavisan od napredne tehnologije nego što je to nekada bio slučaj. U ovom slučaju, međutim, više govorimo o upravljanju timovima. Sa toliko promenljivih u današnjim lancima snabdevanja, generalno je preporučljivo organizovati sistem povratnih informacija. To može uključivati klijente, operatere prodavnica, proizvođače, vozače voznog parka ili bilo koga drugog relevantnog vezanog za taj proces. Ali davanje tim zaposlenima i saradnicima sredstava za izveštavanje o problemima koje primećuju ili davanje predloga za poboljšanje može biti neprocenjivo. To vam može pomoći da prepoznate neke neefikasnosti koje tada možete preduzeti kako biste iste izbegli.

3. Iskoristiti pametne senzore

Danas upravljati lancem snabdevanja znači prepoznati koliko je daleko stigla tehnologija pametnih senzora. Jednom se ideja o povezivanju senzora na vozna vozila ili praćenje uređaja na inventarske predmete možda činila nezgodnom. Sada je, međutim, tehnologija stigla dovoljno daleko da ih učini ne samo pogodnim, nego i vitalnim.

Ovo je najvećim delom moguće, zahvaljujući napretku u delu štampanih ploča koje su omogućile uključenim kompanijama da u suštini dodaju više energije u manje i manje konvencionalne pakete, tako da se uklapaju u manja područja bez ugrožavanja performansi. A sa ovim fleksibilnim i gustim opcijama koje su sada u upotrebi, kompanije koje grade IoT-e povezane trackerre mogu proizvesti veoma privlačnije opcije.

To zauzvrat omogućava ogromne mogućnosti praćenja i prikupljanja podataka u savremenom lancu snabdevanja. Menadžeri bi trebali to iskoristiti kako bi opremili zalihe, vozila i bilo šta drugo što je relevantno kod senzora koji mogu preneti lokacije i podatke. Na taj način se aktivne operacije mogu nesmetano odvijati i pružati informacije koje pomažu u maksimiziranju efikasnosti u budućnosti.

4. Izgraditi pristup vođen podacima

Ova tačka usko je povezana sa idejom upotrebe pametnih senzora. U osnovi, ideja je da se ova vrsta tehnologije koristi za prikupljanje i kompiliranje podataka o svim aspektima lanca snabdevanja. To može značiti gotovo sve: shvatiti koliko dugih ruta treba da se završe; uočavanje neefikasnosti u vozačkim navikama; oprema za praćenje preventivnog održavanja; i tako dalje.

Treba istaći da se i podaci mogu prikupljati direktno. Naročito se ovo događa na prodajnom mestu, za kompanije čiji lanci snabdevanja uključuju maloprodajne prodavnice. Savremeni sistemi se mogu koristiti za upravljanje zalihama, za merenje efikasnosti promocija i za prikupljanje dodatnih informacija koje se odnose na prodaju. Sve ovo se može uzeti u obzir za poboljšanje efikasnosti i na kraju osigurati da se inventar predstavi na takav način da se generiše najviše prodaje.

5. Prioritet – Održivost

I na kraju, pametno je raditi na održivosti na prilagođavanju strategije lanca snabdevanja. Ekološki lider je pokrenuo istraživanje pre samo nekoliko godina koje je pokazalo da su današnji potrošači u stvari spremni više da plate za transparentnost lanca snabdevanja. Konkretno, žele da kompanije jasno navedu da posluju na društveno i ekološki odgovoran način. Ovo je prilično jasna poenta i jasno daje do znanja da današnji menadžeri lanca snabdevanja treba da se trude da primene, a zatim pokažu odgovorne i održive prakse.

Implementacija ovih strategija može u potpunosti da pomogne. Ali na kraju može pomoći u modernizaciji lanca snabdevanja.

izvor: onescm.com

Photo by Syed Hasan Mehdi from Pexels

Pročitajte i...