5 načina za poboljšanje bezbednosti u građevinskom lancu snabdevanja

Poslovi u transportu i špediciji zauzimaju drugo mesto na listi poslova sa najznačajnijim brojem povreda na radu. Zašto se lanci snabdevanja i dalje suočavaju sa ovim incidentima i kako možete pomoći da to sprečite?

1. Nedostatak obuke

  • Prisutnost nedostatka kvalifikovanih i kvalifikovanih radnika spremnih da uđu na poziciju u lancu snabdevanja.

To često znači da im je potrebna dodatna obuka da bi bezbedno ispunili ulogu. Zbog pandemije i drugih globalnih događaja, takođe je teško pronaći menadžere kvalifikovane da obezbede neophodnu obuku i manje vremena za završetak instrukcija.

Dok su virtuelne opcije popularno rešenje, neophodna je praktična obuka. Ovo posebno važi za sve koji upravljaju teškom mašinom, a koji mogu da ugroze sebe i druge bez potpune svesti o svojim postupcima. Svestan napor i strpljenje su neophodni za bezbedno obavljanje vitalnih zadataka uz održavanje pozitivnog okruženja i radnog toka.

2. Dugi radni sati

  • Uobičajeno je da radnici u lancu snabdevanja u građevinarstvu rade veći deo dana, što ne ostavlja prostora da rade više tokom nedelje.

Konstantna težnja da budete budni i produktivni može uticati na zaposlene i menadžere, posebno kada rade tako dugo.

Nedavno je došlo do masovnog egzodusa menadžera lanca snabdevanja zbog „sagorevanja“ od stresa na poslu. Dok su drugi faktori igrali ulogu, obaveza da radi duge sate u nepredvidivom radnom okruženju mogla bi svakog dovesti do tačke preloma.

Dugi radni sati predstavlja rizik za bezbednost, jer su zaposleni umorni, i dodatno pod stresom zaposleni su manje sposobni da donose kritične odluke. Njihovi umovi mogu ući u stanje autopilota, propuštajući opasnosti, dok ne bude prekasno.

3. Neadekvatna zaštitna oprema

  • Istraživanja pokazuju da loša oprema može biti jednako opasna kao da je ne nosite uopšte.

Iako je različitost češća nego ikada ranije u građevinskoj industriji, postoji nedostatak odgovarajuće lične zaštitne opreme duž lanaca snabdevanja.

Šlemovi i rukavice su dizajnirane tako da dobro pristaju da obezbede amortizaciju u slučaju udara. Kada se ne uklapaju kako treba, ta zaštita nestaje i zapravo može predstavljati dodatni teret. Ovaj problem značajno pogađa žene u industriji.

Zaštitne naočare su takođe još jedna stvar koju treba uzeti u obzir. Mogli bi pasti ili ometati vid bez odgovarajućih podešavanja, što ih čini još jednim opasnim predmetom koji treba da zaštiti radnike.

4. Opasna radna sredina

  • Uverite se da se podloga redovno proverava na klizavim tačkama i da svaki zaposleni nosi odgovarajuće cipele.
  • Ne očekujte ili savetujte radnike da nose više nego što mogu da podnesu ili bilo šta što ometa njihov vid.
  • Ohrabrite svoje zaposlene pomažući im sa teškim predmetima ili napravite mašine koje mogu da podnesu velike težine. Uverite se da su svi zaposleni koji rukuju tim materijalima obučeni da ih koriste.
  • Uverite se da je pod uvek čist od prepreka.
  • Obezbedite svakom zaposlenom odgovarajuću LZO i zahtevajte od njih da je nose u svakom trenutku na radnom mestu.
  • Uvek imajte više od jednog zaposlenog u oblasti u svakom trenutku da pruži pomoć i dobije pomoć ako dođe do nesreće.

Kada okruženje nije bezbedno za sve radnike, povećava se verovatnoća povrede. Male promene mogu spasiti živote u mnogim okolnostima, ali nedostatak nadzora i dalje doprinosi smrtnim slučajevima u lancu snabdevaja.

Svakog dana u SAD-u ima oko 12 smrtnih slučajeva u vezi sa radom, a najčešći uzroci su padovi, udarci, strujni udari i zaglavljivanje između predmeta. Smatra se „fatalnom četvorkom“, a malo više vremena i truda ka stvaranju sigurnijeg radnog mesta može značajno smanjiti broj ovih incidenata.

5. Nedostatak komunikacije

  • Kada svi znaju šta se dešava, mogu da preduzmu odgovarajuće mere da zaštite sebe i druge.

Mnoga od prethodnih pitanja bi mogla imati koristi od boljeg upravljanja komunikacijama, zaposlenima i dobavljačima. Lako je biti toliko zaokupljen produktivnošću da se ljudima ne saopštava šta se dešava, kada se dešava i kako će uticati na svaku lokaciju.

Uverite se da svi znaju događaje tog dana i sve promene koje bi mogle da se dese. Zamolite radnike da se jave jedni sa drugima o predstojećim zadacima, ohrabrite ih da postavljaju pitanja i ponavljaju informacije.

Poboljšanje bezbednosti u građevinskom lancu snabdevanja

Oprema i zadaci u građevinskom lancu snabdevanja zahtevaju poboljšanje bezbednosti. Pogrešan potez ili nepravovremeno upozorenje može imati razoran uticaj. Uz veliki stres u celom lancu snabdevanja, svi uključeni moraju raditi na boljim uslovima po zdravlje i bezbednost.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...