5 načina na kojima vaša komercijalna flota može da uštedi na troškovima

Komercijalne flote su od vitalnog značaja za privredu, ali upravljanje njima može biti skupo. Troškovi održavanja i goriva su znatno veći nego za tipičan automobil ili kamionet. Evo pet načina na koje vaša komercijalna flota može da uštedi na troškovima.

1. Proverite svoje gume

Vaše gume su od vitalnog značaja za vaš rad i neophodan deo efikasnosti vašeg voznog parka. Pritisak vazduha u svakoj gumi može uticati na efikasnost goriva kamiona. Možete uštedeti do 0,6% u proseku na kilometraži gasa održavajući gume na odgovarajućem nivou pritiska. U nekim slučajevima možete čak i uštedeti do 3%.

Trebalo bi da proveravate gume svoje flote najmanje jednom mesečno.

Takođe treba da pazite na gazišta. Istrošeni pneumatici su opasni i smanjuju potrošnju goriva. Redovno proveravajte gazeći sloj na svakoj gumi. Mnoge kamionske gume dolaze sa indikatorom dubine gazećeg sloja koji pokazuje kada je gazeći sloj na nebezbednom nivou.

2. Investirajte u telematiku

Telematika prati statistiku i izveštaje o aktivnostima kamiona, uključujući integrisane kartice za gorivo i izveštaje o performansama goriva.

Kada flote koriste telematiku, njihovi vozači su svesniji svojih vozačkih navika i mogu da se prilagode da bi se poboljšali. Oni takođe mogu pratiti njihovu brzinu, jer prevelike brzine mogu trošiti gorivo.

U početku može izgledati zastrašujuće, ali ovi podaci mogu pomoći floti da unapredi operacije kako bi uštedeli vreme vozača i novac kompanije.

Telematski uređaji mogu koštati oko 100 do 250 dolara po uređaju, a pretplate koštaju od 10 do 20 dolara nedeljno.

3. Negujte stil vožnje sa ekonomičnom potrošnjom goriva

Kao što je ranije pomenuto, brzina kojom vozač putuje može imati značajan uticaj na efikasnost goriva, kao i druge navike u vožnji.

Ohrabrite ih da izbegavaju agresivnu vožnju i da vode računa o kočenju i rukovanju. Vaša efikasnost goriva može se poboljšati do 30% kada eliminišete prekomerno kočenje, posebno kada je praćeno naglim ubrzanjem.

Drugi saveti za ekonomičnu vožnju uključuju isključivanje kamiona u mirnom saobraćaju i lagano ubrzavanje i usporavanje kada je to moguće. Odvojite vreme da edukujete svoje vozače o najboljim načinima vožnje za uštedu goriva.

4. Sipajte gorivo na ekonomičnim lokacijama

Različite lokacije za dopunjavanje goriva imaju različite troškove goriva, a cene variraju od grada do grada na osnovu države i konkurencije.

Neka vaši vozači napune svoje rezervoare u najjeftinijim oblastima. Čak i ako im nije potrebno da dopune gorivo u potpunosti, trebalo bi da razmotre dopunjavanje rezervoara pre nego što voze duge deonice ili uđu u skupa područja. Na ovaj način neće rizikovati hitno zaustavljanje zbog utakanja goriva na skupoj lokaciji.

Čak i ušteda od nekoliko centi (ili dinara) može doprineti ozbiljnim uštedama.

5. Smanjite emisije CO2

Kada vozite, uložite sve napore da vaš ugljenični otisak bude mali, a kilometri po litru goriva visoki. Smanjenje emisija štedi vaš novac i pomaže životnoj sredini. Što više emisija ima vaša flota, veći je iznos poreza koji ćete platiti na nekim lokacijama.

Ovaj iznos možete smanjiti tako što ćete pratiti politiku energetski efikasnih vozila koju sprovodi vlada države u kojoj vozite. Jedan od najboljih načina da se to uradi je ulaganje u efikasnija vozila, kao što su hibridna vozila ili kamioni sa većom kilometražom na gas.

Ušteda na troškovima vaše flote

Obrazovanjem i edukacijom svojih vozača i primenom praksi za uštedu goriva, možete uštedeti novac na troškovima svoje flote i podesiti svoju kompaniju za veći uspeh. Uzimanje u obzir troškovne efikasnosti u nekim oblastima – kao što je gorivo – takođe će vas pripremiti za pooštravanje ograničenja u pogledu korporativnih ugljeničnih otisaka.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...