39 miliona dolara za proširenje autonomnih traktora na farme širom sveta

Bluewhite je ove nedelje objavio da je obezbedio 39 miliona dolara u finansiranju serije C. Kompanija sa sedištem u Tel Avivu saopštila je da već sarađuje sa više od 20 vodećih uzgajivača trajnih useva u SAD.

Kompanija planira da iskoristi sredstva za dalje povećanje nivoa autonomnih traktorskih i drugih poljoprivrednih sistema i širenje na nova tržišta širom sveta.

„Pošto smo već dokazali komercijalni uspeh našeg rešenja kod uzgajivača, ova nova runda finansiranja će nam omogućiti da nastavimo da pružamo održive autonomne inovacije na više tržišta i radimo sa različitim tipovima partnera širom ekosistema“, rekao je Ben Alfi, suosnivač i izvršni direktor Bluewhite-a.

Ben Alfi, Yair Shahar i Aviram Shmueli osnovali su kompaniju 2017. godine. Ranije poznata kao Blue White Robotics Ltd., ova kompanija kombinuje senzore, AI algoritme i korisničko iskustvo što bi pomoglo uzgajivačima da upravljaju svojim voznim parkom i „proizvode više sa manje.”

Komplet za naknadnu ugradnju traktora

Kako navode iz ove kompanije, njihova standardizovana percepcija i sistem autonomije može se naknadno ugraditi na bilo koji kompaktni ili srednji traktor, pretvarajući ga u potpuno autonomnu platformu za vožnju i omogućavajući uzgajivačima da unaprede svoje postojeće vozne parkove. Pathfinder autonomni paket uključuje sve ugrađene senzore neophodne za izbegavanje prepreka i planiranje putanje.

Uz Pathfinder je uključen i ugrađeni računar koji obrađuje sve podatke senzora i kontroliše rad traktora. U zavisnosti od marke, modela i starosti traktora, mogu se ugraditi dodatni aktuatori za kontrolu upravljanja, gasa i kočnica.

Komplet za autonomiju takođe može da kontroliše bilo koju poljoprivrednu opremu po potrebi u svim vrstama trajnih useva, uključujući orašaste plodove, bobice, jabuke, grožđe, hmelj i koštičavo voće.

Kompanija tvrdi da je već pomogla u izvršenju više od 50.000 sati autonomne poljoprivredne aktivnosti na 150.000 hektara u Kaliforniji i državi Vašington.

Investitori ulažu kapital za dalji rast

Insight Partners je predvodio Bluewhiteov krug serije C, uz učešće novih investitora Alumni Ventures i LIP Ventures, između ostalih. Učestvovali su i postojeći investitori Entree Capital, Jesselson i Peregrine Ventures.

„Posebno u ovim izazovnim vremenima, bili smo uzbuđeni što vidimo da Bluewhite prkosi izgledima i uspešno primenjuje svoje rešenje, a istovremeno prikuplja ovu sledeću rundu finansiranja kako bi mogao da nastavi da raste“, rekao je Daniel Aronovitz, direktor Insight Partners-a i član odbora Bluewhite-a. „Kombinacija Bluewhite-ove jedinstvene autonomne tehnologije i neverovatnog tima dovela je do toga da se kompanija uzdigne iznad gomile, i mi smo oduševljeni što radimo sa njima dok prelaze u sledeću kritičnu fazu.

Od avgusta 2023. Insight Partners je imao preko 80 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Kompanija sa sedištem u Njujorku investirala je u više od 800 kompanija širom sveta, od kojih je preko 55 ostvarilo početnu javnu ponudu akcija.

RaaS model bi mogao da podstakne usvajanje poljoprivredne robotike

Bluewhite nudi svoje sisteme kroz poslovni model robota kao usluge (RaaS). Ovo mu omogućava da daljinski pomaže poljoprivrednicima da upravljaju platformom, ažuriraju softverske funkcije i aktivno nudi korisničku podršku.

Kompanija je saopštila da podatke prikupljene tokom rada traktora deli sa uzgajivačima, omogućavajući im da optimizuju rad tokom vremena. Kako se agronomska nauka razvija, uzgajivači mogu donositi bolje odluke uz istovremeno smanjenje troškova za hemikalije, đubriva i seme, zaključuju u Bluewhite-u.

*izvor: therobotreport.com

Pročitajte i...