15 saveta za optimizaciju lanca snabdevanja u današnje vreme

Od sirove profitabilnosti i rasta do mogućnosti da obradujemo kupce brzim zaokretima, optimizacija lanca snabdevanja sastojak je koji nedostaje mnogim organizacijama u širokom spektru industrija. Bez obzira šta proizvodite ili transportujete, možda propuštate mogućnosti da dostignete sledeći nivo ako zanemarite sledećih 15 saveta za optimizaciju.

1. Napravite plan i izmerite učinak

Lanci snabdevanja su okosnica – ili možda krvotok – svetske ekonomije. Istraživanja dosledno pokazuju da oko 79% kompanija koje ulažu u poboljšanje i optimizaciju lanca snabdevanja znatno nadmašuju konkurente, koji to ne čine. A tu je i nezaobilazni faktor, profit.

Ovakvo vođenje lancem snabdevanja, međutim, ne dešava se samo od sebe. Kompanije sa najvećim uspehom u logistici su one koje vide celu sliku, planiraju unapred i znaju koje elemente treba meriti da bi razumeli svoje uspehe i neuspehe.

2. Prepustite upravljanje spoljnim saradnicima tamo gde to možete

Bez obzira da li se bavite e-trgovinom, proizvodnjom ili nečim drugim, održavanje lanca snabdevanja uključuje puno tokova posla, vremena i radne snage. Da biste pojednostavili čitav proces i vratili fokus na inovacije proizvoda vaše kompanije i druge ključne kompetencije, može se isplatiti prenošenje ključnih delova lanca snabdevanja svojim spoljnim saradnicima.

3. Ponudite podsticaje za uklanjanje vremenskog ograničenja

Ankete uglavnom pokazuju da savremeni potrošači žele i očekuju besplatnu i brzu isporuku kad god naruče nešto na mreži.

Istraživanja otkrivaju da je čak 83% potrošača spremno da doda najmanje dva dana vremenu krajnje dostave, ako time dobijaju besplatnu isporuku. Preduzeća takođe mogu ponuditi popuste ili besplatnu uslugu, kao što to Amazon radi sa Primeom, kako bi sebi kupili vreme, a ujedno i strpljenje i lojalnost kupaca.

4. Usvojiti novu tehnologiju formiranja porudžbina

Preuzimanje narudžbi može biti jedno od najtvrdokornijih uskih grla u lancu snabdevanja. Od pogrešno uskladištenih proizvoda do grešaka zaposlenih i robe koja trpi štetu na policama, postoji mnogo toga što može poći po zlu i dovesti do razočaranja kupaca. Zato je tu tehnologija, jednostavno instaliranje i lagano postavljanje sistema sa postojećim ERP i WMS sistemima. Mnoge kompanije koje usvoje ove sisteme prijavljuju do 50% poboljšanja produktivnosti izbora i tačnost formiranja porudžbina veće od 99,99%.

5. Preispitajte lokaciju skladišta

Lokacije magacina su pod intenzivnim novim nadzorom kako se menja svetska ekonomija. Mnoge kompanije na nov i hitan način gledaju na to gde su locirana njihova skladišta. Porezi, carine, preusmeravanje proizvodnje i, naravno, nezaobilazni „Amazon Effect“ – povećana očekivanja među kupcima u vezi sa troškovima i brzinom isporuke – svi igraju ulogu u preispitivanju i prekrajanju distributivnih mreža.

6. Rezanje troškova efikasnijim usmeravanjem

Kako kompanije pažljivije gledaju na lokacije skladišta i druge faktore, podjednako je važno uzeti u obzir i same puteve transporta i isporuke. Metodologija izrade ovih puteva može imati značajan uticaj na profitabilnost, efikasnost i smanjenje troškova.

Neki od skrivenih troškova loše optimizacije rute uključuju:

  • Veće troškove goriva i radne snage,
  • Veći uticaj na životnu sredinu,
  • Kašnjenja i nezadovoljne kupce.

Pojedine tehnike optimizacije ruta uključuju zaobilaženje distributivnih centara što je češće moguće, objedinjavanje tereta radi maksimiziranja kapaciteta vozila i upošljavanje prevoznika koji poznaju određeni region.

7. Koristite velike podatke i prediktivnu analitiku tamo gde je to moguće

Neke od najvećih kompanija na svetu koriste sisteme velikih podataka (Big Data) i prediktivnu analitiku kako bi prevazišle zahteve potrošača i optimizovale nivo ponude. Na primer, kada lekova protiv alergija nema na zalihama u doba najveće potražnje, proizvođači izgube do 10% svoje maloprodaje. Veliki podaci pokazuju put napred, za najveće a i mnogo manje kompanije. Prediktivna analitika je sve vitalniji deo sistema planiranja resursa preduzeća (ERP).

8. Držite partnere odgovornim za učinak

Iz perspektive vašeg kupca, nema razlike između performansi vaše kompanije i performansi vaših dobavljača, distributera i kompanija za dostavu. Imajući ovo na umu, kompanije moraju da pozovu svoje partnere na odgovornost zbog održavanja izuzetnih standarda usluga.

Pokazatelji učinka (KPI) koji se mere u ovim slučajevima, su slični internim pokazateljima, poput tačnosti narudžbine i vremena ispunjenja zahteva. Ne možete da se razvedete od sopstvene kompanije – ali možete i trebate da preispitate sa kim poslujete ako partner više ne može da održava KPI navedene u vašem ugovoru o pružanju usluge.

9. Preispitajte postupak povrata

Stopa povrata za onlajn narudžbine je 30%, i do više tri puta nego za kupovinu cigle i maltera. Štaviše, 70% potrošača želi besplatnu dostavu, a 92% će verovatno izvršiti dodatnu buduću kupovinu ako je postupak povrata prilagođen korisniku.

Možete učiniti nekoliko stvari za optimizaciju procesa povrata zarad svojih zaposlenih i kupaca:

  • Omogućite kupcu jednostavno i brzo pokretanje povrata putem Interneta,
  • Razviti sveobuhvatnu strategiju za rukovanje povratom kroz više prodajnih kanala,
  • Koristite pakovanje “bez muke”, koje je lako zapečatiti i ponovo koristiti u slučaju povrata robe,
  • Podatke o snimljene povratima kupaca, posmatrajte kao način informisanja o dizajnu proizvoda, prodaji robe i strategijama zaliha.

10. Budite organizovani i tačni

Ako vam kuća nije u redu, ne možete doći na odredište. Kao rezultat toga, mnoge kompanije sa lancima snabdevanja oslanjaju se na tehniku Six Sigma i druge organizacione principe kako bi stvari bile vitke, uređene i tačne.

Six Sigma se fokusira na uklanjanje nekoliko vrsta procesnih otpadaka, uključujući nedostatke u ispunjavanju, dodatnu obradu i preradu, oštećenje proizvoda, prekomernu proizvodnju, nedovoljno iskorišćene talente i još mnogo toga. Istraživanje ove filozofije u vašem lancu snabdevanja može uključivati udvostručavanje FIFO-a (first in, first  out) – dodavanje detaljne obuke za zaposlene i strukturiranje napora za unapređenje procesa.

11. Ponovo procenite izbor paleta i ostale proizvode

Ako ste neko vreme radili u lancu snabdevanja, niko ne treba da vam kaže koliko su važne palete i klizne trake proizvoda. Međutim, postoji šansa da vaš izbor paleta i kartonskih kutija možda koči vaše napore na optimizaciji.

Jedan primer je prelazak sa drvenih na plastične palete. Plastika gotovo uvek završava više ciklusa otpreme, skladištenja i rukovanja od drveta, što čini otpad i troškove niskim. Takođe je mnogo manja verovatnoća da će plastične palete iščašiti ili slomiti i oštetiti vašu opremu za rukovanje materijalom.

Oblik transportnih kartona i pakovanja je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Odabir razumnije veličine ili oblika paketa može vam pomoći da optimizujete količinu tereta koji možete prevesti jednim kamionom.

12. Razviti i primeniti program brojanja ciklusa

Optimizacija lanca snabdevanja i ispunjavanje očekivanja kupaca svaki put se oslanja na 100% preciznost zaliha, a ta tačnost zahteva stalni i sistematski program brojanja ciklusa.

Ništa nije frustrirajuće za kupce od naručivanja samo da bi se reklo da proizvod nije dostupan. To nije dobro za efikasnost ili odnose sa kupcima. Brojne prednosti dolaze sa neprekidnim brojanjem ciklusa, a ako ne znate odakle da počnete, pogledajte svoje najvažnije i najprometnije proizvode i počnite oko njih da gradite svoj sistem brojanja ciklusa i metodologiju.

13. Pogledajte strukturu menadžmenta vašeg lanca snabdevanja

Ako je vaša kompanija poput mnogih drugih, rukovodiocima može nedostajati interes ili stručnost da efikasno vode vaš lanac snabdevanja i donose realne i pravovremene odluke. Iz tog razloga, mnoge organizacije grade svoju strukturu lanca snabdevanja oko centralizovanog modela sa vođama ideja i donosiocima odluka koji predstavljaju svaku poslovnu jedinicu.

14. Koristite sistem za upravljanje prevozom

Sistemi za upravljanje prevozom (TMS) su programski paketi za logistiku dizajnirani za optimizaciju fizičkog protoka robe i materijala u i iz preduzeća. Dobar TMS može smanjiti nesigurnost i kašnjenja u mnogim aktivnostima lanca snabdevanja, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

  • Usklađenost i dokumentaciju,
  • Planiranje i optimizaciju rute,
  • Praćenje vozila i porudžbina.

Savremeni TMS proizvodi mogu čak koristiti mašinsko učenje za optimizaciju delova lanca snabdevanja. Kao primer, TMS može pružiti analitiku koja otkriva koji prevoznici redovno kasne, koje rute otpreme možda više neće biti optimalne i koje je idealno vreme za isporuku računa za uklanjanje zakasnelih plaćanja.

15. Udvostručite poboljšanje komunikacije

Kompanije sa vrhunskim veštinama komunikacije i kanalima dovode se u odličan položaj da nadmaše svoje vršnjake. Pravovremeno i bez grešaka izvršeni nalozi ili nabavka materijala, zahteva najveću transparentnost između proizvođača, dobavljača, teretnih kompanija i trgovaca. Odlična komunikacija je posebno presudna u slučajevima koji uključuju više dobavljača.

Iskrena i transparentna komunikacija eliminiše iznenađenja i suvišnost i osigurava da se novi problemi ukinu pre nego što postanu glavne glavobolje.

Kako da optimizujete svoj lanac snabdevanja i vidite poboljšanja?

Imajući na umu komunikaciju, kao i ostale savete, vaš lanac snabdevanja će se začas vratiti u borbenu formu i predvoditi vašu industriju.

izvor: allthingssupplychain.com

Photo by Lukas from Pexels

Pročitajte i...