10 najvećih teretnih brodova na svetu u 2023. godini

U svetu globalne trgovine i logistike, teretni brodovi su neopevani heroji koji prevoze robu preko okeana, povezujući proizvođače, dobavljače i potrošače širom sveta.

Kako obim trgovine nastavlja da raste, raste i potražnja za većim i efikasnijim plovilima. U ovom članku ćemo istražiti deset najvećih teretnih brodova na svetu u 2023. godini i njihov značaj u lancu snabdevanja.

MSC Irina

Ovo je trenutno najveći kontejnerski brod na svetu, kapaciteta 24.346 TEU. Njeno prvo putovanje bilo je u aprilu 2023. godine iz luke Guangdžou u Kini. MSC Irina je izmeren na 1312 stopa u dužinu, 200 stopa u širinu i prvi je od šest brodova koje će izgraditi Jiangsu Iangzijiang Shipbuilding Group. Iako slične veličine kao i drugi kontejnerski brodovi u radu, MSC Irina ima kapacitet da složi do dvadeset šest kontejnera od 20 stopa po dubini.

Pogledajte kako izgleda MSC Irina:

OOCL Spain

Ovaj brod je izgradio Nantong COSCO KHI Ship engineering Co i porinut je 2023. Dugačak je 399,9 metara i širok 61,3 metara, kapaciteta 24.188 TEU. Ova skala je čini prvim od OOCL-ovih brodova koji su premašili granicu od 24.000 TEU. Ovaj brod je prvi brod sa TEU kapacitetom od preko 24.000 koji je krenuo na svoje prvo putovanje iz luke Hong Kong. Bio je raspoređena na azijsko-evropskoj službi LL2 i može da nosi do 235.341 tonu. Američki biro za špediciju dodelio je OOCL Spain oznake „pametnog broda“ zbog njene upotrebe najnovije inteligentne tehnologije koja optimizuje ukupne operacije i efikasnost goriva pri plovidbi.

MSC Tessa

Hudong-Zhonghua Shipbuilding je dizajnirao MSC Tessa koji je prvi od četiri kontejnerska broda iz serije. Ona nosi ukupno 24.116 TEU i jednaka je dužini od četiri AFL ovala, ukupne dužine 399,9 metara i širine 61,5 metara. Ovo plovilo je izgrađeno sa hibridnim prečistačem, propelerima velikog prečnika, kanalima za uštedu energije i vazdušnim podmazivanjem kako bi se smanjio otpor i ukupna potrošnja energije. To će značiti da joj je potrebna manja potrošnja goriva i optimizovana EEDI energetska efikasnost.

Ever Alot

Sa dužinom od 400 metara i širinom od 61,5 metara, Ever Alot prevazilazi njen sestrinski brod Ever Ace sa kapacitetom od 24.004 TEU. Ona koristi najnoviju tehnologiju hidrodinamičke optimizacije kako bi postigla veće brzine i manje goriva. Sada je najveći od sedam u Evergreen A klasi i uskoro će ga pratiti Ever Aria kada bude završena, koja će biti brod kapaciteta 24.000 TEU kada bude završen.

Ever Ace

Ever Ace ima kapacitet transportnog kontejnera od 20 stopa od 23.992 TEU. Postoje još dva broda koji su iste dužine kao Ever Ace, dužine 400 metara (1300 stopa). Međutim, Ever Ace je širi, na 61,5 m (202 stope) i nešto dublji. Njeno prvo putovanje bilo je u julu 2021. i u vreme njenog porinuća, Ever Ace je držao svetski rekord za najveći kontejnerski brod. To je prvi od 12 planiranih kontejnerskih brodova ove veličine, izgrađenih za Evergreen Marine. Trenutno plovi pod zastavom Paname.

HMM Algeciras

HMM Algeciras je prvi od dvanaest plovila koje će izgraditi Daewoo Shipbuilding. HMM Algeciras ima kapacitet transporta od 23.964 TEU, samo 28 kontejnera manje od Ever Ace. Plovilo plovi i pod panamskom zastavom i dugačko je samo 400 metara (399,9), a ima dubinu od 33,2 metra. Linijska linija ovog broda je između istočne Azije i Evrope, sa lukama uključujući Roterdam, London Gateway, Singapur i Qingdao.

HMM Oslo

Ovaj brod vodi veoma blisku trku sa sestrinskim brodom, HMM Algeciras. Isplovila je 2020. 11. maja. HMM Oslo je dugačak 399,9 metara i širok 61,50 metara sa nosivim kapacitetom od 23,756 TEU, 172 TEU manje od HMM Algeciras. Izgradio ju je Samsung Heavy Industries i trenutno se nalazi pod zastavom Paname.

MSC Gulsun

Ovaj veliki kontejnerski brod plovi pod zastavom Paname i njime upravlja Mediterranean Shipping Compana, sa sedištem u Ženevi, Švajcarska. Kada je porinut 2019. godine, bio je najveći kontejnerski brod na svetu, ali je od tada zamenjen. Ona je široka skoro 62 metra i duga 400 metara, nosivosti je 23.756 TEU. Bio je jedan od prvih plovila koji je mogao da transportuje 24 reda kontejnera jedan pored drugog. To je bilo zbog njenog ogromnog obima.

MSC Mina

Brod je sestra MSC Gulsun i ima kapacitet od 23.656 TEU. MSC Mina je dugačak 400 metara i širok 61 metar. Ovaj brod su izgradili Daewoo Shipbuilding i Marine Engineering, koji su jedan od „velike trojke“ brodograditelja u Južnoj Koreji. Isporučena je Mediteranskom brodarstvu 18.07.2019. godine.

CMA CGM Jacques Saade

Ovo moćno plovilo, u jednoj od zanimljivijih livreja svih kontejnerskih brodova, ušlo je u rad 23. septembra 2020. godine. On je prvi od 9 sestrinskih brodova koji će biti najveći brodovi na TNG-tečni prirodni gas. Ima nosivost od 23.000 TEU, dugačak je 400 metara, širok 61 metar i visok 78 metara. Ona je najveći kontejnerski brod koji plovi pod francuskom zastavom i služi francusko-azijskom linijom.

I na kraju

Najveći teretni brodovi na svetu su tehnološka čuda koja olakšavaju globalni protok robe. Kako lanac snabdevanja nastavlja da se razvija i širi, ova plovila igraju ključnu ulogu u ispunjavanju zahteva moderne trgovine i obezbeđivanju da proizvodi efikasno i pouzdano stignu do potrošača širom sveta. Njihova veličina i efikasnost su svedočanstvo ljudske genijalnosti i međusobne povezanosti globalne ekonomije.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com, marinetraffic.com

Pročitajte i...