10 najdužih mostova na svetu

Most je građevina napravljena da može povezati udaljene tačke razdvojene prirodnim ili veštačkim preprekama. Bilo da se putuje peške, automobilom ili železnicom, mostovi su podjednako neophodni za transport robe i usluga kao i za smanjenje vremena putovanja između dve udaljene tačke.

Ali mostovi predstavljaju i nešto drugo. Nešto mnogo teže za kvantifikaciju. Nešto što je možda najbolje opisati kao osećanje – vrsta emocije koja će se isto tako pojaviti kada se gleda čuveno umetničko delo. Ovaj osećaj strahopoštovanja i lepote privlači ljude na mostove ne samo zbog njihove utilitarne funkcije, već kao ikona vrednih divljenja u njihovim okolnim pejzažima. Pomislite na most Golden Gate u San Francisku, sa svojim kulama u stilu Art Deco koji se izdižu iz magle poput tornjeva katedrale. Ili veličanstveni Tower Bridge koji se proteže preko reke Temze u Londonu.

Bilo da su deo nečijeg svakodnevnog putovanja ili kao vitalna arterija koja pokreće ekonomiju, ovi mostovi imaju još nešto zajedničko: njihovu neverovatnu dužinu. Svedočanstvo ljudske genijalnosti, evo 10 najdužih mostova na svetu, koji povezuju živote – i obaraju rekorde dok to rade.

1. Veliki most Danyang-Kunshan, Kina

Veliki most Danyang-Kunshan, najduži neprekidni most na svetu, izgrađen je za samo četiri godine da bi obezbedio brze železničke usluge širom Kine

Veliki most Danyang-Kunshan u Kini je čudo koje se prostire na više od 165 kilometara, što ga čini najdužim mostom na svetu. Most, koji je zvanično otvoren u junu 2011. godine, izgrađen je za samo četiri godine da bi obezbedio brze železničke usluge širom Kine. Most se proteže kroz razne prepreke, uključujući nekoliko kanala i jezera. Izgradnja mosta Danyang-Kunshan koštala je ogromnih 8,5 milijardi dolara, ali je projektovan da izdrži ne samo tajfune i zemljotrese magnitude 8, već i direktne udare pomorskih brodova težine do 330.000 tona (300.000 metričkih tona).

2. Vijadukt Changhua-Kaohsiung, Tajvan

Vijadukt Changhua-Kaohsiung na Tajvanu je zapravo niz povezanih mostova, izgrađenih da omoguće čitavoj konstrukciji da se nosi sa stresom od zemljotresa

Drugi po dužini most na svetu je vijadukt Changhua-Kaohsiung na Tajvanu. Vijadukt, koji je most koji se sastoji od niza manjih mostova, deo je tajvanske mreže brzih železnica i prostire se na dužini od 97 milja (157 kilometara). Vijadukt Changhua-Kaohsiung je posebno konstruisan kao niz povezanih mostova kako bi bolje izdržao većinu zemljotresa. Ovo je važno pitanje bezbednosti jer se Tajvan nalazi na spoju dve tektonske ploče — Filipinske morske ploče i Evroazijske ploče — i kao rezultat toga, ima veću učestalost seizmičke aktivnosti.

3. Veliki most Cangde, Kina

Završen 2010. godine, ovaj most je deo brze železnice Peking-Šangaj i treći je po dužini most na svetu

Kineski Veliki most Cangde je treći po dužini most na svetu. Dug je 72 milje (116 kilometara) i deo je važne arterijske železnice koja prevozi ljude do i iz Pekinga. Kao deo brze železnice Peking-Šangaj, Veliki most Cangde čini deo masivnijeg mosta koji može zvučati poznato: Veliki most Danyang-Kunshan. Kao i drugi delovi brze železnice Peking-Šangaj, Veliki most Cangde je dizajniran da izdrži većinu seizmičkih pomeranja.

4. Veliki most Tianjin, Kina

Veliki most Tianjin u Kini otvoren je za železnički saobraćaj 2011. godine

Lokacija četvrtog po dužini mosta na svetu može biti bez iznenađenja: Kina. Da bi kineski ekstenzivni železnički sistem za velike brzine zumirao, štedeći putnicima vreme na njihovim putovanjima, niz mostova omogućava vozovima da prelaze niz nižih područja, vode i drugih prepreka. Četvrti po dužini most je Veliki most Tianjin koji se nalazi u Hebeiju, u Tianjinu, Kina, koji je pušten za železnički saobraćaj 2011. Dugačak 70 milja (113 kilometara), Veliki most Tianjin se drži nizom ojačanih nosača koji težine do 860 tona (780 metričkih tona) svaki.

5. Veliki most Veinan Veihe, Kina

Veliki most Veinan Veihe u Kini je deo brze železnice Zhengzhou-Xi’an koja povezuje Zhengzhou i Xi’an

Kada je Veliki most Veinan Veihe u Kini prvi put pušten u saobraćaj 2008. godine, nosio je titulu „najdužeg mosta na svetu“ i bio je dugačak oko 49 milja (79 kilometara). Iako su ga na kraju nadmašili Veliki most Danyang-Kunshan, Veliki most Cangde i Veliki most Tianjin u Kini i vijadukt Changhua-Kaohsiung na Tajvanu, u to vreme to je bio inženjerski podvig koji je zadivio ceo svet. Kao deo sistema brze železnice Zhengzhou-Xi’an, odigrala je ključnu ulogu povezujući gradove Zhengzhou i Xi’an, prelazeći niz reka i značajno smanjujući vreme putovanja na posao.

6. Most Hong Kong-Zhuhai-Makao, Kina

Most Hong Kong-Zhuhai-Makao gradio se devet godina i on je najduži most preko mora na svetu

Kada je most Hong Kong-Zhuhai-Makao otvoren u oktobru 2018. godine, postao je šesti po dužini most na svetu. Most povezuje Hong Kong, Džuhaj i Makao i sastoji se od niza od tri mosta sa kablovima, podmorskog tunela i četiri veštačka ostrva. Most je dugačak 34 milje (55 kilometara), to je i najduži most preko mora i najduži fiksni most na otvorenom moru na svetu.

7. Autoput Bang Na, Tajland

Uzdignuti autoput Bang Na u Bangkoku, Tajland, vodi od istoka zemlje do glavnog grada

Autoput Bang Na na Tajlandu je možda sedmi najduži most na svetu, ali bi verovatno mogao da nosi drugu titulu najdužeg automobilskog mosta na svetu. Dok se prvih šest najdužih mostova na svetu koriste isključivo za brzu železnicu, autoput Bang Na je autoput sa šest traka sa naplatom putarine na svakom kraju. Autoput Bang Na je dugačak 34 milje (55 kilometara) i omogućava vozačima da prolaze kroz Bangkok bez zadržavanja u saobraćaju autoputa Bang Na-Trat (ili rute nacionalnog autoputa 34), koja prolazi ispod njega.

8. Veliki most u Pekingu, Kina

Veliki most Pekinga u Langfangu, Kina, je železnički vijadukt od 30 milja (48 kilometara) na brzoj železnici Peking-Šangaj. To je osmi po dužini most na svetu

Veliki most u Pekingu nalazi se južno od istoimenog grada Pekinga. Ovaj most je jedan od nekoliko lociranih u Kini koji su dospeli na listu i, kao i nekoliko drugih, deo je sistema brze železnice Peking-Šangaj. Veliki most u Pekingu, koji je zvanično otvoren 2011. godine, dugačak je 30 milja (48 kilometara), što ga stavlja na osmo mesto među najdužim mostovima na svetu. Izgrađen je da poveže deltu reke Yangtze i Bohajski ekonomski obod na istočnoj obali Kine; oba regiona zahtevaju železnički transport za izvoz svojih zaliha poljoprivrednih i prirodnih resursa.

9. Jezero Pontchartrain Causeway, Sjedinjene Američke Države

Na pojedinim delovima mosta na prelazu preko jezera Pontchartrain Causeway, vozači ne mogu da vide zemljište sa obe strane

Kozvej jezera Pontchartrain u Luizijani jedini je most u Sjedinjenim Državama koji se svrstava među najduže mostove na svetu. Na skoro 24 milje (39 kilometara), ovaj most u južnoj Luizijani nalazi se na devetom mestu na našoj listi. Put jezera Pontchartrain se zapravo sastoji od dva paralelna mosta skoro iste dužine, sa prvim mostom koji je otvoren 1956. i drugim mostom 1969. Vozači obično ne mogu da vide zemljište sa obe strane mosta . Most je toliko dugačak da ga Ginisova knjiga rekorda priznaje kao „najduži most preko vode na svetu (kontinuirano)“, a u njegovom centru se nalazi stub (drugo ime za pokretni most) koji se može podići kako bi propuštao brodove .

10. Linija 1 metro Wuhan, Kina

Linija 1 metroa u Wuhan-u u Kini, koja je otvorena 2004. godine, uključuje dva koloseka i 32 železničke stanice duž svoje rute od 23,5 milja (38 kilometara)

U gradu Wuhan-u Hubeiju, u Kini, postoji uzvišena metro železnička linija koja se jednostavno zove „Linija 1“. Iako ovo može izgledati kao prilično nezgodno ime, Linija 1 je zapravo svetski rekorder. Sa dužinom od 23,5 milje (38 kilometara), Linija 1 nije samo deseti po dužini most, već je i jedan od najdužih neprekidnih metro vijadukata na svetu.

Još malo zanimljivosti

Kada je 2016. otvoren most Beipanjiang u Dugekiangu, Guizhou, Kina, u Ginisovu knjigu rekorda je uvršten kao „najviši most na svetu“. Most Beipanjaing proteže se kroz Veliku dolinu Beipanjiang, kroz koju protiče reka Beipan – 1854 stopa (565 metara) ispod. Ako to ne zvuči impresivno, razmislite o ovome: Most Golden Gate u San Francisku je oko 220 stopa (61 metar) iznad vode.

izvor&foto: science.howstuffworks.com

Pročitajte i...