„Zelena“ WindWings jedra za Berge Bulk brod za rasuti teret

Newcastlemax brod za rasuti teret, koji pripada singapurskom Berge Bulku, biće opremljen sa četiri WindWings jedra. Tehnologiju WindWings nude BAR Technologies i Yara Marine Technologies, ​​koji su se udružili 2021. godine kako bi globalnoj brodarskoj industriji ponudili komercijalnu tehnologiju pogona pomoću vetra. Implementacija ovog projekta se očekuje u drugom kvartalu naredne godine.

Velika, čvrsta jedra sa krilima biće visoka do 50 metara i biće sposobna da smanje emisiju CO2 za čak 30% kombinacijom pogona na vetar i optimizacije rute, navodi se u zajedničkom saopštenju za štampu. Na snimku, na kraju članka, može se videti kako se jedra podižu. Instalacija će uključivati brod za rasuti teret od 210.000 DWT (tonaža mrtve težine).

„U Berge Bulku verujemo u rezultate koji se mogu postići korišćenjem energije vetra“, kaže Džejms Maršal, izvršni direktor Berge Bulka. „Procenjujući ovu revolucionarnu tehnologiju, procenjeni uticaj na smanjenje emisija može biti barem jednako značajan kao i prelazna goriva.”

Inače, pomenuti BAR Technologies je formiran 2016. godine kao spin-off trkačkog BAR tima British America’s Cup, koji je osnovao takmičarski jedriličar i odlikovani olimpijac Ben Ainslie.

„Odluka Berge Bulka da investira u našu WindWings tehnologiju je jasna potvrda njegove posvećenosti prelasku na dekarbonizaciju svoje brodske flote i da bude jedan od lidera održivih promena u pomorstvu“, rekao je Džon Kuper, glavni izvršni direktor, BAR Technologies.

Instalacija dolazi u trenutku kada se industrija komercijalnog transporta sve više okreće modernoj pogonskoj tehnologiji pomoću vetra kako bi pomogla dekarbonizaciji.

*izvor: gcaptain.com; video: youtube.com

Pročitajte i...