Zbirni kontejnerski transport (LCL) ili puni kontejnerski utovar (FCL)?

Da li se pitate da li je bolje otpremiti teret zbirnim kontejnerskim transportom (LCL) ili punim kontejnerskim utovarom (FCL)? Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir:

LCL vam omogućava da zalihe održite na niskom nivou

Isporuka LCL-a vam omogućava da održite svoj inventar isporučenim u manjim količinama. Možete uštedeti novac i prostor tako što ćete se odlučiti za LCL umesto za pun kontejner u vašem skladištu. Možete održavati protok zaliha kroz vaše skladište u manjim količinama koristeći LCL umesto da kupujete velike količine od svojih dobavljača.

Možda je jeftinije poslati FCL nego LCL

Prolazak kroz razlike između FCL i LCL može biti neodoljiv, a kao kupac, uobičajeno je pitanje koja je od ove dve metode jeftinija? Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, jer postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. Primarna razmatranja su obim pošiljke, ruta, vremenski okvir i cena.

Dok LCL omogućava kupcima da isporuče manje količine za svoje pošiljke, vozarina, uključujući lokalne naknade, obično je veća od FCL, kada se uporedi stopa po CBM. Stoga je korisno uvek uporediti LCL cene sa FCL kada je CBM dovoljno visok. Kao opšte pravilo, ako je pošiljka oko 15 CBM, preporučljivo je da kod svoje špediterske kompanije proverite stope i LCL i FCL i uporedite troškove transporta, vreme tranzita i druge moguće troškove koji mogu nastati tokom logistički proces. Poznavanje osnova otpreme i posedovanje špeditera od poverenja biće od koristi svakom kupcu kada odabere pravi način za otpremu svojih proizvoda.

Špediteri preferiraju pune kontejnere jer je njima jednostavnije rukovati nego spajati mnoge LCL pošiljke u pun kontejner. Cena velike LCL pošiljke je ekvivalentna ceni kontejnera od 20 stopa, a to zavisi od toga gde šaljete svoju robu i stanja ekonomije okeanskog transporta.

Zakazivanje termina za isporuku je olakšano uz LCL

Mnoge destinacije zahtevaju termine za isporuku. Pošto FCL pošiljka mora da se preuzme, isporuči i vrati u luku u roku od oko osam dana – možda nećete moći da dogovorite termin isporuke u tom roku – ovo može pokazati teškim. Međutim, sa LCL pošiljkom, imate više vremena; obično pet dana u luci, a zatim sedam ili više dana u skladištu za dekonsolidaciju. Zbog toga je veća verovatnoća da ćete obezbediti termin za isporuku pre nego što naknade stupe na snagu.

FCL isporuke su brže od LCL isporuke

FCL pošiljka se istovara sa plovila i isporučuje kupcu kada stigne u luku. LCL pošiljke, s druge strane, zahtevaju dodatni rad: objedinjavanje različitih pošiljki, obrada više dokumenata po kontejneru, a zatim sortiranje robe za svakog kupca. Svaki korak je potencijalni izvor kašnjenja.

foto: guidedimports.com

Pročitajte i...