Zašto sve više luka koristi dronove?

Dronovi su samo jedna novih tehnologija koja pomaže lučkim operacijama širom sveta. Ova nova vrsta tehnologije se tokom poslednjih nekoliko godina sve više koristi u svakodnevnom životu, bilo da se radi o maloprodajnim konglomeratima koji ih koriste za isporuku paketa ili ih jednostavno građani koriste iz zadovoljstva.

Međutim, dronovi donose čitav niz prednosti za njihovu upotrebu u pomorskoj industriji. Pogledajmo nekoliko razloga zašto bi ova inovativna i praktična letelica mogla da bude ključna prednost za luke u budućnosti.

Sigurnost

Verovatno je jedna od glavnih upotreba dronova u pomorskom sektoru da pomognu u poboljšanju sigurnosti i bezbednosti u lukama. Kamere na dronovima omogućavaju da lučke vlasti imaju daljinski pristup slikama i da daju ažuriranja o dešavanjima oko njihovih kompleksa.

Luka Antverpen je bila jedna od luka koja je još ranije radila zajedno sa Evropskom agencijom za pomorsku bezbednost (EMSA) na proširenju upotrebe tehnologije bespilotnih letelica u svojim lučkim operacijama, navodeći poboljšanje sigurnosti i bezbednosti kao glavne pokretače njihove primene. Luka je dalje nagovestila da će ova tehnologija omogućiti lučkim upravama da upravljaju, vrše inspekciju i nadgledaju velika područja.

Pol Voters, kapetan u luci Antverpen, prokomentarisao je tim povodom: „Ova saradnja sa EMSA-om nam omogućava da koristimo nove tehnologije, kako bismo mogli brže da odgovorimo na incidente i stvorimo bezbedniju luku za korisnike.

Povrh svega, u oktobru 2021. godine, luka se udružila sa belgijkom vazduhoplovnom kompanijom SABCA, kako bi sprovela terenska ispitivanja bespilotnog drona sa fiksnim krilima opremljenog kamerama, za procenu njegovog bezbednosnog snimanja, na licu mesta, u realnom vremenu.

Tokom testa, slike koje je snimio dron pokrivale su četiri realistične vanredne situacije. To je uključivalo požar na kontejneru, spasavanje osobe u nevolji na vrhu vetrenjače, spasavanje davljenika i spasavanje čoveka u moru.

Luka Roterdam je sledila navedeni primer pošto je objavila uspešan pilot projekat dronom u oktobru 2021. godine, nakon što je deo keja na kanalu Jangce pretvoren u luku za bespilotne letelice, kako bi se demonstrirao dron velikog dometa holandske kompanije Avy.

Tokom nedelje od 25. oktobra 2021. godine, emitovan je prikaz uživo snimaka dronova kako bi se procenila vrednost slika sa dronova u poređenju sa slikama sa fiksnih kamera u luci. Zbog toga je koliba na gradilištu u delu keja na kanalu Jangce pretvorena u komandni centar i stanicu Avy.

Lakoća pristupa

Još jedna prednost dronova u lučkom sektoru je to što su u mogućnosti da stignu do teško dostupnih mesta, na primer ona koja su pod vodom. Slobodna luka Riga isprobala je ovu tehnologiju, prikupljajući tačne podatke o tehničkom stanju svoje podvodne infrastrukture.

Uz dronove koji mogu da dosegnu dubine do 150m i automatski generišu izveštaje, luka može analizirati poboljšanja koja su potrebna na infrastrukturi.

Buduća skalabilnost

I pored svega navedenog, flota dronova će zahtevati otpornu i snažnu digitalnu infrastrukturu za povezivanje kako bi se osiguralo da operater i dronovi ne posustaju u povezivanju. Mnoge luke su nedavno investirale u 5G mreže kako bi koristile elementima svojih operacija kao što su ove sa dronovima, ali to može biti skup trošak.

Pored toga, dok se čini da su male luke zainteresovane za korišćenje ovih letelica, neke čekaju da veće luke pokažu koliko su korisne i zaključe da li su vredne ulaganja ili ne.

Jasno je videti da različite vrste dronova imaju mnogo različitih upotreba, od kojih bi sve mogle da budu od koristi kompanijama u pomorskoj industriji, pre svega lukama. U bliskoj budućnosti, videćemo pun uticaj ove tehnologije na pomorki sektor, jer glavni igrači nastavljaju da je traže načine kako bi modernizovali svoje poslovanje.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com; video: youtube.com

Pročitajte i...