Započinjanje zelene revolucije u vazduhoplovnoj industriji

Fortescue Future Industries (FFI) i Airbus su formirali fokusiranu radnu grupu za implementaciju zelenog vodonika u vazduhoplovnoj industriji u nastojanju da dekarboniziraju budućnost letenja.

Dvojac je potpisao Memorandum o razumevanju (MoR) u sedištu Erbasa kako bi identifikovao izazove oko zelenog vodonika, propisa, infrastrukture i globalnih lanaca snabdevanja sa kojima se suočava ovaj sektor – od proizvodnje do isporuke.

Vest o sporazumu je prva od mnogih obaveza Erbasa dok nastavlja sa svojom misijom da do 2035. postavi, kako kaže, prvi svetski komercijalni avion sa nultom emisijom štetnih gasova, pokretan vodonikom.

Prema sporazumu, FFI je rekao da će obezbediti izglede troškova i tehnološke pokretače za različite elemente lanca snabdevanja i da će izgraditi scenarije za postavljanje infrastrukture za snabdevanje aerodroma usmerenih na zeleni vodonik.

Podržavajući ovo, Erbas će obezbediti karakteristike korišćenja energije u floti, scenarije za potražnju vodonika u vazduhoplovstvu, specifikacije za punjenje gorivom i regulatorni okvir za vazduhoplovstvo.

Dr Endrju Forest, osnivač i predsednik kompanije Fortescue Future Industries, rekao je: „Ovo vreme je sada za zelenu revoluciju u avio industriji sa liderima u zelenoj energiji za budućnost bez zagađenja. Svi smo mi građani globalnog sveta. Ljudi žele da putuju, ponovo se ujedine sa porodicom i prijateljima i istražuju nova mesta bez prisiljavanja da zagađuju planetu. Problem nije u putovanju, problem je u tome kako pokrećemo naše planove i brodove – a to mora da oslobodi emisije. Bez zelenog pranja, bez privida, samo 100% zeleno.”

Glen Levelin, potpredsednik Erbasa, rekao je: „Budućnost vazdušnog saobraćaja je zelena. Erbas je identifikovao zeleni vodonik kao opciju za dekarbonizaciju koja najviše obećava da bi se odgovorilo na naše ekološke izazove. Prvi ste čuli ovde: počinjemo zelenu avijacionu revoluciju.“

izvor&foto: h2-view

Pročitajte i...