WFS pokrenuo projekat Coldstream u pripremi za globalni vazdušni transport isporuke Covid vakcina

Worldwide Flight Services (WFS), najveći svetski prevoznik iz oblasti teretnog vazdušnog transporta, pokrenuo je projekat Coldstream, kako bi koordinirao svoju akciju, odnosno odgovor, na predviđeni globalni transport nekih 16 milijardi doza COVID-19 vakcine, koji bi trebalo da započne krajem 2020. i nastavi se do 2021. odnosno do 2022. godine.
Prema Međunarodnom udruženju vazdušnog transporta (IATA), industrija očekuje da će ovo biti najveći avionski prevoz jedne robe ikada, koji zahteva ekvivalentan kapacitet od 8.000 747 aviona.
Na čelu sa vođom radne grupe, Mikeom Duffyem, WFS EVP Innovation, i podrškom starijih operativnih, komercijalnih i komunikacijskih stručnjaka širom WFS-ove globalne mreže, Projekat Coldstream blisko sarađuje sa avio kompanijama, špediterima i dobavljačima logistike, vladinim agencijama i industrijskim organizacijama kao što je Pharma.Aero i International Air Cargo Association (TIACA), kako bi bili potpuno jasni razumevanje temperature i zahtevi za rukovanjem. Grupa će biti odgovorna za razvoj vlastitih rešenja, obezbeđivanje spremnosti za rukovanje farmaceutskim proizvodima WFS-a, osmišljavanje planova za dodatne kapacitete po potrebi i blisku saradnju sa klijentima avio-kompanije WFS-a.
WFS trenutno sprovodi operacije u 12 namenskih farmaceutskih ustanova u Amsterdamu, Barseloni, Briselu, Kejptaunu, Kopenhagenu, Frankfurtu, Johanesburgu, Londonu, Madridu, Majamiju, Njujorku JFK, i njegovom najsavremenijem Farmaceutskom centru u Parizu CDG . Svi ovi objekti su ili IATA CEIV ili Good Distribution Practice (GDP) sertifikovani ili usklađeni.
Mike Duffy je izjavio sledeće: „Svet čeka vakcinu protiv COVID-a da spasi živote i podrži ekonomski oporavak. Očekuje se da će se preko polovine globalnih doza vakcina transportovati vazdušnim teretom zbog brzine i pouzdanosti, diktirane globalnom potražnjom i odsustvom lokalnih proizvodnih pogona u nekim zemljama. Deo smo industrijskog rešenja koje mapira gde se proizvode vakcine kako bi se osigurali brzi globalni tokovi trgovine vakcinama. Koristićemo sve mogućnosti koje imamo da bismo pružili i podržali dosledno i pouzdano rešenje za rukovanje od početka do kraja. “
Očekuje se da će transport COVID vakcina započeti do kraja 2020. godine, dostići vrhunac u drugoj polovini 2021. godine i nastaviti se do 2022. godine. Zemlje i trgovinski blokovi već su naručili preko 5 milijardi doza i već se za oko 65.000 tona vakcine predviđa da će biti potreban vazdušni teretni transport, plus pomoćni hardver i lična zaštitna oprema, koji će biti potrebni za njegovo upravljanje.
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), oko 140 vakcina protiv COVID-19 u svetu je u početnoj fazi razvoja, a oko dva tuceta je testirano na ljudima u kliničkim ispitivanjima. U skladu sa potražnjom, WFS će takođe obezbediti spremnost ostalih ključnih stanica u svojoj mreži koja obuhvata 175 aerodroma u 20 zemalja Evrope, Amerike, Azije i Pacifika i Afrike.

izvor: wfs.aero

Image by David Mark from Pixabay