Volga-Dnepr & Bollore logistics transportovali najveći svetski komunikacijski satelit

Volga-Dnepr Airlines, specijalista za transport vangabaritnih i superteških projektnih tereta, organizovala je isporuku najvećeg i najsofisticiranijeg komercijalnog komunikacionog satelita na svetu – Inmarsat-6 F1, takođe poznatog kao I-6 F1, iz Tuluza (Francuska) do Kitakjušua (Japan) na svom An-124-100.

Izazovna i složena isporuka je završena u bliskoj saradnji sa kancelarijom Bollore Logistics Space koja se nalazi u Tuluzu, Francuska, dugogodišnjim partnerom Volge-Dnepra u različitim industrijama, pri čemu su oba tima započela početne diskusije o projektu još 2019. godine i planiranje operacija u septembru 2021. godine.

Iako ukupna težina tereta nije bila problem jer nije prelazila 70 tona, dimenzije satelitskog kontejnera bile su približne veličinama tovarnog prostora. S obzirom na prethodno iskustvo Volga-Dnepra kada je isporučila satelitski kontejner CTH04 pre nego što su procedure utovara i istovara ostale netaknute. Tehnička ekipa kompanije pomagala je na licu mesta kako bi garantovala da je sve proteklo glatko i orkestrirala proces utovara koji je postignut upotrebom unutrašnjih i spoljašnjih dizalica.

Dizajniran i proizveden od strane Airbus Defense and Space, satelit će služiti u različite svrhe, uključujući smanjenje troškova mobilnih usluga i IoT aplikacija zahvaljujući svojoj hibridnoj prirodi jer ima komunikacije u L-pojasu (ELERA) i Ka-band (Global Xpress).

Dolazak An-124-100 sa I-6 F1 na brodu pozdravili su Hiroši Imanaga, zamenik gradonačelnika grada Kitakjušu, TSUJI Tomoharu, izvršni direktor Uprave za morske luke i aerodrome grada Kitakjušua i Dmitrij Voroncov, grupa Volga-Dnepr, direktor APAC Development-a, koji je posetio lokaciju radi inspekcije i zahvalio se svim timovima na odličnom poslu i doprinosu razvoju vazduhoplovnog sektora.

Dmitrij Voroncov, direktor grupe Volga-Dnjepr, ističe: „Ne samo da završetak I-6 F1 logističkog projekta jača naš otisak u sektoru vazduhoplovstva, već takođe dovodi našu saradnju sa vladom grada Kitakjušu/vladom prefekture Fukuoka na sledeći nivo. Vidimo stvarne akcije usmerene ka unapređenju vazdušne kargo infrastrukture na aerodromu kako bi mogli da obrađuju ovako složene pošiljke. Ove godine smo videli značajan porast u sektoru vazduhoplovstva usred oživljavanja industrijskih projekata i razvoja regionalnih svemirskih programa. Volga-Dnepr Airlines je do sada prevezla preko 3.000 tona tereta povezanog sa vazduhoplovstvom i ujedno planira još sličnih projekata.“

izvor&foto: breakbulk.news

Pročitajte i...