Volga-Dnepr AN-124 ponovo u vazduhu

Volga-Dnepr je ponovo uveo svoj prvi AN-124 u upotrebu nakon što je prevoznik doneo odluku da privremeno prizemlji vazduhoplov iz sigurnosnih razloga. 29. decembra ruska avio-kompanija saopštila je da je prvi od svojih 12 AN-124 ponovo u akciji nakon završetka tehničkih provera i izvršenja uputstava za pružanje usluga. Povratak preostalih letelica biće postupan.

Glavni komercijalni direktor grupe Volga-Dnepr Konstantin Vekshin rekao je: „Čini se da smo uspeli da ponovo započnemo naše operacije AN-124-100 pre kraja ove godine. U procesu smo marljivog izvršavanja servisnih direktiva, tehničke provere su na dobrom putu. Kao što se i očekivalo, naš prvi AN-124-100 ponovo se vratio u vazduh. Krajnji povratak će biti postepen i mi ćemo i dalje uzimati vremena da sledimo smernice koje se ogledaju u uputstvima za usluge.“

Kompanija će sa kupcima pojedinačno razgovarati o povratku u upotrebu i dostupnosti svojih AN-124, a tržište će obaveštavati o situaciji. Prema Flight Radaru 24, RA-82077 je od 26. decembra izvršio tri leta: Lajpcig-Šangaj; Šangaj-Moskva; i Moskva-Riga. Poslednji let odigrao se 28. decembra.

Grupa Volga-Dnepar donela je odluku da svojih 12 AN-124 prizemlji iz bezbednosnih razloga nakon što je jedan od njenih aviona bio prinuđen da hitno sleti na aerodrom Tolmačevo u Novosibirsku u Rusiji. AN-124 je pretrpeo nezadovoljan kvar ventilatora motora serije D-18T, što je rezultiralo otkazom motora i gubitkom sistema upravljanja. Incident nije rezultirao gubitkom života.

Ubrzo nakon poletanja, avion je pretrpeo nezadovoljan kvar ventilatora motora serije D-18T, što je rezultiralo otkazom motora i gubitkom kontrole sistemima. Noseći 84 tone tereta sa punim rezervoarima za gorivo, pretrpevši kvar motora i gubitak upravljačkih elemenata, posada je uspela da spreči katastrofu i izvrši sletanje od 180 stepeni.

Nakon incidenta, prevoznik je rekao da će njegova flota AN-124 ostati prizemljena sve dok istraga Savezne agencije za vazdušni saobraćaj, koja želi da utvrdi uzrok “vazduhoplovnog incidenta”, ne bude završena.

izvor@foto: aircargonews

Pročitajte i...