Vlasnici brodova plaćaju u proseku preko 3 miliona dolara za sajber napade, i to sa otkupninom

Novi izveštaj pomorske kompanije za sajber bezbednost CyberOwl tvrdi da vlasnici brodova plaćaju u proseku oko 3,1 milion dolara za sajber napade sa otkupninom. Uprkos tome, većina brodovlasnika i dalje nedovoljno ulaže u upravljanje sajber bezbednošću: više od 50 odsto troši manje od 100.000 dolara godišnje.

Izveštaj kopmpanije CyberOwl je takođe istakao značajne nedostatke u upravljanju sajber rizikom koji postoje u svim brodarskim organizacijama i širem lancu snabdevanja.

Drugi ključni nalazi iz izveštaja uključuju:

  • Dve trećine profesionalaca u industriji ne zna da li njihovo osiguranje pokriva sajber napade
  • Više od 25 odsto pomoraca ne zna koje bi radnje bile potrebne tokom sajber incidenta
  • U organizacijama, što je nečija uloga viši, manja je verovatnoća da će biti svesni sajber napada

Izveštaj je napravljen u saradnji sa advokatskom kancelarijom HFW, a istraživanje je sprovela agencija za pomorske inovacije Thetius.

Nalazi u ovom izveštaju pomažu liderima u pomorstvu da uporede sopstvene organizacije. Ovo ide dalje od anegdota i priča iz druge ruke do statistike, podržane dokazima zasnovanim na podacima iz flota koje CyberOwl nadgleda“, rekao je Daniel Ng, izvršni direktor kompanije CyberOwl.

„Upravljanje pomorskim sajber rizikom predstavlja kontinuirano putovanje, tako da je određivanje prioriteta od ključnog značaja.“

Nick Chubb, generalni direktor Thetius-a, dodao je: „Naša industrija je ostvarila veliki napredak poslednjih godina, kako u pogledu povećanja svesti o sajber bezbednosti, tako i u pogledu preduzimanja potrebnih radnji za zatvaranje bezbednosnih praznina. Ali otkrili smo da i dalje postoje značajne razlike između očekivanja industrije o sajber bezbednosti i stvarnosti na terenu.

22. juna, PTI će biti domaćin svog event-a o sajber bezbednosti za luke i terminale (Cyber Security for Ports and Terminals 2022), nastojeći da pomogne u stvaranju industrije otpornije na sajber napade. Sesije će uključivati diskusije o sajber svesti i obuci, politici i standardima, novim faktorima rizika za luke i terminale i još mnogo toga.

Pročitajte i...