U luci Hamburg pretovareno 4,4 miliona TEU u prvoj polovini 2022.

Luka Hamburg je jedina veća luka na severu Evrope koja je prijavila povećanje obima kontejnera tokom prve polovine 2022. godine, pretovarujući 4,4 miliona TEU.

„Prva polovina 2022. godine suočila je kompanije u luci Hamburg, njihove radnike, kao i sve naše logističke partnere i korisnike luke, sa veoma posebnim izazovima. Rat u Ukrajini je, na primer, doveo do dalekosežnih sankcija u spoljnoj trgovini koje su uticale i dalje će uticati na protok pomorskog tereta u luci Hamburg. Zajedno sa skoro potpunim prekidom transporta kontejnera sa ruskim lukama, još jedna posledica ruskog napada na Ukrajinu – osim pada u obradi opšteg tereta – bilo je i naglo smanjenje rukovanja rasutim teretom“, prokomentarisao je Aksel Matern, izvršni direktor Port Hamburg marketinga.

Matern je istakao da će ne samo rat u Ukrajini, već i posledice globalne pandemije korone, nastaviti da izazivaju uska grla u transportu i snabdevanju za trgovinu i industriju.

Tokom prvih šest meseci ove godine, železničkom mrežom nemačke luke prevezeno je 1,4 miliona TEU, što je blagi pad od 0,2% u odnosu na prošlu godinu.

„Uporedo sa višednevnim štrajkovima lučkih radnika, obimni građevinski radovi na području luke i na mreži ruta bili su glavni uzroci nešto nižeg ukupnog iznosa. Sa 52,8 udela u modalnoj podeli, železnički teretni transport ostaje glavni prevoznik za dolazni i odlazni saobraćaj u luci Hamburg“, primetio je Matern.

izvor&foto: container-news.com

Pročitajte i...