Troškovi vazdušnog transporta dostigli su rekordne vrednosti

Troškovi transporta tereta putem vazdušnog saobraćaja širom sveta dostigli su rekordne nivoe uoči predstojećih praznika. Cene avio transporta skoro su se udvostručile na ključnim vazdušnim transportnim rutama koje povezuju Kinu sa potrošačima u Sjedinjenim Državama i Evropi, pri čemu su cene na rutama od Šangaja do Severne Amerike po prvi put dostigle 14 dolara po kilogramu.

Budući da je to najbrži način transporta, a i zbog krize u brodarskoj industriji, došlo je do porasta kompanija koje koriste vazdušne sobraćajne tokove za transport gotove robe, kako bi ista blagovremeno pripela i bila raspoloživa za predtojeći Božić. Pored toga, došlo je i do žurbe u narudžbinama testova na Covid-19 i lične zaštitne opreme u Evropi, kako bi se suočili sa novom varijantom koronavirusa Omicron, prema rečima rukovodilaca industrije.

„Svi znaju da ako žele nešto na policama pre Božića, moraju da koriste vazdušni transport“, izjavio je Yngve Ruud, šef globalnog avio transporta u Kuehne+Nagel, jednim od najvećih špeditera na svetu. Bharat Ahir, izvršni direktor konsultantske kuće za lanac snabdevanja 28one, takođe je prokomentarisao nedavne događaje, nagoveštavajući da će, uz pritisak na lance snabdevanja, uticaj osetiti potrošači.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...