Transport vetro platformi za Kincardine Offshore Wind Farm

Mammoet je uspešno završio transport pet plutajućih platformi za vetar u brodogradilištu Navantia Fene u Španiji. Platforme će činiti deo najveće plutajuće morske vetroelektrane na svetu, Kincardine Offshore Wind Farm.

Pošto je prethodno izvršio slične operacije u brodogradilištu Navantia Fene, Mammoet je imao postojeće znanje o keju i dobio je ugovor za istovar pet plutajućih platformi. Tržište plutajućeg vetra na moru trenutno doživljava veliki rast, a uspeh ovih pet operacija pokazuje kako Mammoet može da podrži ovaj rast.

S obzirom na težinu platformi, površinski uslovi na keju bili su od najveće važnosti. Da bi minimizirao operativni rizik, Mammoet je pripremio kej tako što je postavio stotine čeličnih ploča za izravnavanje površine na mestima gde je ranije bila neravna.

Štaviše, potrebna je fleksibilna koordinacija sa različitim grupama zainteresovanih strana da bi se svaka operacija izvršila prema rasporedu. Ovo je uključivalo organizovanje svake operacije kako bi se zadovoljili odgovarajući nivoi plime i vremenski uslovi i njihovo spajanje sa dostupnošću specijalizovanog izvođača radova za pomorske brodove i brodogradilišta Navantia Fene.

Kada je kej bio pripremljen i specijalizovano pomorsko plovilo pristalo, Mammoet je imao samo kratak prozor u kojem je mogao da izvrši svaku operaciju. Mobilisanjem 100 osovinskih linija SPMT podeljenih između tri stuba trouglastog otiska, plutajući temelj je utovaren na tri seta SPMT, prebačen 100m preko keja i poprečno utovaren na plovilo koristeći 54m RoRo rampi. Kada je istovaren i stabilizovan pomoću opreme za pričvršćivanje na moru, istovar je bio završen. Mammoet je ovu operaciju uspešno završio pet puta tokom nekoliko meseci.

„Radivši na ovom keju pre sličnih složenih operacija, to je bio ključni faktor da se plutajuće platforme za vetar uspešno isporuče na vreme“, objašnjava menadžer prodaje Mammoet Spain, Havijer De Pablo Arenzana. On nastavlja: ​​„Pored našeg fonda resursa i opreme, to je značilo da smo bili u mogućnosti da ponudimo našem klijentu visok stepen fleksibilnosti u pogledu rasporeda projekta. Verujemo da nas ove mogućnosti čine pogodnim za podršku rastu sektora plutajućeg vetra na moru.“

izvor&foto: breakbulk.news

Pročitajte i...