Tianjin Port Group će izgraditi prvi svetski AI terminal bez emisija

Kineski Tianjin Port Group, izgradiće prvi terminal na svetu, sa veštačkom inteligencijom (AI), i zero-carbon ili nula-emisijom štetnih CO2 gasova.

Kako bi se postigla nulta emisija ugljenika na terminalu u C odjeljku luke, grupa će izgraditi sistem snabdevanja zelenom energijom.

Integrisani sistem za vetar, solarnu energiju i skladištenje koristiće se kao platforma za ostvarivanje snabdevanja zelenom energijom čitavog terminala, najavila je grupa na Konferenciji o zelenim i sigurnim lukama 2021. od strane Udruženja portova i luka Kine.

Lučka grupa će dodatno izgraditi integrisani sistem za skladištenje energije kako bi se postigla stabilna proizvodnja sistema zelene energije i nulta emisija ugljenika iz snabdevanja energijom.

Oprema za utovar i istovar terminala, horizontalna transportna oprema i pomoćna oprema za proizvodnju pogoniće se električnom energijom.

Usvojiće se napredna tehnologija za nadgledanje energije radi sprovođenja statističke analize mašina za potrošnju energije u realnom vremenu na terminalu, kako bi se osigurala nulta emisija ugljenika.

Kombinujući tradicionalnu tehnologiju utovara i istovara sa automatskim radom, očekuje se da će se potrošnja energije smanjiti za 17%.

Terminal će biti završen i pušten u rad krajem 2021. godine.

*izvor: porttechnology.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...