TIACA pokreće prvi industrijski program održivosti

Međunarodna asocijacija za vazdušni teret (TIACA) je zvanično pokrenula „BlueSky program“, prvi program za procenu održivosti, validaciju i verifikaciju u industriji vazdušnog tereta.

TIACA je rekla da je program održivosti alat koji zainteresovani akteri u industriji vazdušnog tereta mogu da koriste da prate svoj napredak u održivosti, uporede sa kolegama i ubrzaju transformaciju industrije.

Udruženje je kreiralo program kao odgovor na poziv industrije vazdušnog tereta za alatom specifičnom za industriju za merenje i prepoznavanje njihovog napretka u održivosti. Budući da će biti lansiran u fazama, BlueSky je višeslojna platforma koja se obnavlja svake dve godine.

Smernice za ocenjivanje – prvi nivo, je način da kompanije započnu svoju verifikaciju i validaciju kroz svest i samoprocenu.

Verifikacija na radnoj površini – drugi nivo, počinje onlajn procenom i verifikacijom priloženih dokumenata. Rezultat učinka u svakoj oblasti biće obezbeđen preko kontrolne table kompanije.

Validacija na licu mesta – treći nivo, uključuje verifikaciju radne površine i nezavisnu reviziju na licu mesta. Kompanije će dobiti ocenu učinka u svakoj oblasti, značku izvrsnosti, plus detaljan izveštaj sa preporukama o tome kako da postanu održivije biće obezbeđeni putem poboljšane kontrolne table kompanije.

BlueSky program ima za cilj da koristi ne samo pojedinačnim kompanijama, već budućim partnerima i široj industriji avio kargo-a pružanjem zajedničke vizije, transparentnosti i mehanizma za demonstraciju kako preduzeća mogu da rastu odgovorno, kao i poboljšanja imidža industrije vazdušnog tereta.

Stiven Polmans, predsedavajući TIACA-e, rekao je: „Uzbuđeni smo što ćemo pokrenuti ovu novu inicijativu koja će omogućiti kompanijama da procene svoje inicijative za održivost, a zatim da ih verifikuju i validiraju. Uticaj koji će ovaj program imati na industriju je dubok, donoseći transparentnost i saradnju na tako vitalnoj temi „Održivost“, videćemo da se industrija razvija u onu koja je zaista fokusirana na ljude, planetu i prosperitet.“

Kompanije u lancu snabdevanja vazdušnim teretom sve više se fokusiraju na održivost, pokazalo je najnovije istraživanje održivosti TIACA-e.

izvor&foto: aircargonews

Pročitajte i...