Luka Roterdam uspešno testirala Avy dronove

U Lucu Roterdam uspešno je sprovedeno testiranje pilotiranja drona, nakon što je deo keja na kanalu Yangce pretvoren u luku za bespilotne letelice. Ovo testiranje je rađeno u okviru demonstracije drona velikog dometa holandske kompanije Avy.

Testovi su sprovedeni kao deo inovacionog programa „Drone Port of Rotterdam”. Lučka uprava je izvršila nekoliko letova dronom iznad Amailahavena, Arianehavena i Alexihavena.

Tokom nedelje od 25. oktobra 2021., emitovan je prikaz uživo snimka dronova, kako bi se procenila dodatna vrednost slika koju snime dronovi u odnosu na slike sa fiksnih kamera.

Testiranje je fokusirano na inspekcije mora i unutrašnjih plovnih puteva kao što su bunkerovanje, zagađenje vode, pretovar sa broda na brod, zoniranje/opasne supstance, pretovar sa obale na brod, zagađenje vazduha i popravke na brodovima.

Dron Avy Aera koji je testiran može da pređe veće udaljenosti i postigne veće brzine, obezbeđujući da cela luka može da bude pokrivena sa dva do tri uređaja, a u slučaju incidenta dron može veoma brzo da stigne do lokacije.

Sledeća dugoročna operacija bespilotnih letelica biće sprovedena početkom 2022. godine i letovi će se izvoditi na nedeljnoj bazi u periodu od pet meseci. U narednim mesecima, novi Avy Aera V3 uređaj će se koristiti u kombinaciji sa Avi priključnom stanicom. Bespilotna stanica će zatim biti instalirana u Roterdamskoj pilotskoj stanici na Pistoolhavenu radi testiranja, čime će se dodatno proširiti zona leta.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...