Sveobuhvatni sporazum EU i ASEAN u vazdušnom saobraćaju

EU i ASEAN potpisali su sveobuhvatan sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će otvoriti više mogućnosti za vazdušni saobraćaj i poboljšati direktnu povezanost između dva regiona, uz unapređenje pravila i standarda za letove u pitanju.

Evropska unija i Udruženje nacija jugoistočne Azije (ASEAN) (članice: Brunej Darusalam, Kambodža, Indonezija, Lao PDR, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam) potpisale su danas sveobuhvatni sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će povećaju više mogućnosti za vazdušni saobraćaj i poboljšaju direktnu povezanost između dva regiona, uz nadogradnju pravila i standarda za dotične letove. Sporazum će se odmah primeniti. Postavljanjem globalnih merila koja obavezuju svih 37 zemalja u dva regiona na poštenu konkurenciju i poboljšanje društvenih i ekoloških uslova, to je najnoviji primer nove generacije međunarodnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju. Potpisivanje znači nove mogućnosti za potrošače, avio kompanije i aerodrome kako u Evropi tako iu zemljama ASEAN-a.

Komesarka za saobraćaj Adina Valean rekla je: „Ovaj prvi sporazum o vazdušnom saobraćaju ‘blok-blok’ dovodi avio partnerstvo između EU i ASEAN-a na novi nivo. On će podržati oporavak sektora vazduhoplovstva nakon COVID-19 i obnoviti preko potrebno povezanost u korist oko 1,1 milijarde ljudi, omogućavajući veću poslovnu, trgovinsku, turističku i međuljudsku razmenu. Zamenjuje više od 140 bilateralnih sporazuma o vazdušnim uslugama, pružajući jedinstven skup pravila i smanjujući birokratiju. Takođe nam daje nova platforma za zajednički rad na našoj zajedničkoj posvećenosti ekonomski, socijalno i ekološki održivom vazduhoplovstvu.”

Jača povezanost i jednaki uslovi

ASEAN je globalna ekonomska sila sa brzorastućim tržištem avijacije. U 2019., to je bilo 9. najveće tržište u EU za teret i 16. najveće tržište za putnike sa više od 8 miliona putnika. Uvođenje modernog okvira za vazdušni saobraćaj između Evrope i Azije, koji otvara mogućnosti uz obezbeđivanje visokih standarda, je stoga investicija u budućnost.

Današnji sporazum obezbeđuje jednake uslove i očekuje se da će doneti nove mogućnosti vazdušnog saobraćaja i ekonomske koristi za obe strane:

On zamenjuje više od 140 bilateralnih sporazuma o vazdušnim uslugama, čime se obezbeđuje jedinstven set pravila i smanjuje birokratija. Države članice EU bez ikakvih bilateralnih sporazuma sa državama ASEAN-a sada su takođe pokrivene modernim pravnim okvirom.

Sve avio-kompanije EU će moći da obavljaju direktne letove sa bilo kog aerodroma u EU do svih aerodroma u državama ASEAN-a, i obrnuto za avio-kompanije ASEAN-a. Ovo će pomoći avio-kompanijama iz EU i ASEAN-a da se takmiče sa konkurentima koji ciljaju na unosno tržište EU-ASEAN.

Avio-kompanije će moći da lete do 14 nedeljnih putničkih usluga u ili iz svake zemlje članice EU, kao i bilo koji broj usluga prevoza tereta preko i izvan dva regiona, u bilo koju treću zemlju („prava na saobraćaj pete slobode“).

Sporazum uključuje moderne odredbe o fer konkurenciji za rešavanje poremećaja tržišta.

Obe strane su takođe prepoznale važnost ekoloških i socijalnih pitanja, složile su se da sarađuju na njima i da unaprede svoje socijalne i radne zakone i politike.

Pozadina

Evropska komisija je 2016. godine dobila ovlašćenje od Saveta da pregovara o sporazumu o vazduhoplovstvu na nivou EU sa ASEAN-om. Pregovori su završeni u junu 2021.

Slični sveobuhvatni sporazumi EU o vazdušnom saobraćaju potpisani su sa drugim partnerskim zemljama, a to su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Katar, Zapadni Balkan, Maroko, Gruzija, Jordan, Moldavija, Izrael, Ukrajina i Jermenija.

Sledeći koraci

Sporazum počinje da se primenjuje od današnjeg potpisa. Kao sledeći korak, strane će pokrenuti proces ratifikacije u skladu sa svojim procedurama za stavljanje sporazuma na snagu.

izvor: transport.ec.europa.eu foto: Image by 穿着拖鞋一路小跑 from Pixabay

Pročitajte i...