Suecki kanal se ponovo otvara nakon što je oslobođen gigantski nasukani brod

Ogroman kontejnerski brod koji blokira Suecki kanal više od nedelju dana sada je oslobođen. Brod koji je blokirao brodsku arteriju više od nedelju dana odvučen je do jezera dalje uz kanal gde će biti podvrgnut kontroli.

Čak 370 brodova čekalo je da prođe kanalom pre nego što je brod oslobođen, a roba vredna 9,6 milijardi dolara zadržavala se svakog dana. A incident bi mogao imati trajni uticaj na ionako zategnuti sektor kontejnerskog brodarstva u narednim nedeljama i mesecima.

U postu na LinkedIn-u, Lars Jensen, izvršni direktor kompanije SeaIntelligence Consulting, rekao je: „Proći će neko vreme dok se redovi ne očiste i kanal se vrati u normalan tok operacija. I dalje ćemo gledati na probleme zagušenja u Evropi kako pristiže teret, prazne plovidbe koje su rezultat velikog kašnjenja mnogih plovila, kao i pogoršanje stanja opreme. Potpuno će se razraditi ovi efekti talasanja. “

Takođe se sugeriše da bi ovaj incident, kao i godina haosa u lancu snabdevanja u vezi sa Covid-19, mogao dovesti do toga da kompanije dovedu u pitanje valjanost operativnih lanca snabdevanja na vreme koji su posebno podložni zaustavljanju.

izvor: aircargonews.net

foto: aircargonews.net; bbc.com

Pročitajte i...