Šta donosi novi talas COVID-19 kineskim lukama

U nemačkoj kompaniji Hapag-Lloyd očekuju da će najnoviji talas COVID-19 u Kini imati veliki uticaj na njene brodske operacije u okrugu Jantijan, kineskog grada Šenžen. Ranije ove nedelje, Kina je objavila da će njen treći po veličini grad – Šenžen – biti stavljen pod izolaciju do 20. marta, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog zagušenja.

Imajući ovo na umu, kamioni za više provincija sada moraju imati validan 24-časovni rezultat PCR testa, a postoji i mogućnost da kamiondžije budu stavljene u karantin nakon što napuste grad. Zatvoreno je i jedno skladište u Šekou (Shenzhen Greating Fortune).

„Postoji otprilike 13 plovila koja bi potencijalno mogla biti pogođena pandemijskim merama u luci Jantijan“, naveo je Hapag-Lloyd u saopštenju.

U svom najnovijem ažuriranju, nemačka brodska linija je objavila da su se dogodila dva glavna razvojna događaja u vezi sa transportom i potencijalnim operativnim ograničenjima.

Može se očekivati smanjenje obima tereta:

  • Smanjen kapacitet transporta: testovi i zahtevi za karantin ometaju dostupnost vozača;
  • Transport sirovina: trenutno smanjen zbog zatvorenih fabrika i ograničene dostupnosti vozača.

Potencijalna operativna ograničenja uglavnom su primećena u oblasti Šenžena.

Slične epidemije u maju 2021. dovele su do dugih redova brodova oko luka Jantijan i Šekou.

Kašnjenja su dovela do toga da glavne brodske linije kao što je Ocean Network Express (ONE) izostave ove luke iz svojih redovnih usluga kako bi minimizirale poremećaj rasporeda.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...