Spar Shipping završio probno putovanje korišćenjem biogoriva

Spar Shipping AS i menadžer broda Fleet Management Limited objavili su da je 10-dnevno probno ispitivanje korišćenja održivog biogoriva kompanije GoodFuels na brodu Spar Link za rasuti teret postiglo smanjenje od najmanje 75% u emisiji ugljenika i sumpora.

Spar Link je napunjen biogorivom GoodFuels-a tokom boravka u luci u Dordrehtu u Holandiji, pre nego što je otplovio u tursku luku Icdas. Održivo biogorivo sledeće generacije je izvedeno iz različitih sirovina koje su sertifikovane kao 100% otpad ili ostaci, uključujući prerađeno korišćeno jestivo ulje, loj i životinjske otpadne masti.

Proba je bila prvo bio-bunkiranje koje su preduzeli Spar Shipping AS sa sedištem u Bergenu i njegov partner za upravljanje brodom, Fleet Management Limited.

Tokom putovanja, Spar Link je zabeležio smanjenje emisije sumpornih oksida (SOk) za 85% u poređenju sa tradicionalnim brodskim gorivima na bazi fosilnih goriva.

U zajedničkom saopštenju objavljenom 28. jula, kompanije su navele da, „suprotno nekim pretpostavkama industrije“, analiza i kontinuirano praćenje od strane Fleet Management Ltd pomoću merača NOk (azot-dioksida i azotnog oksida) koje je isporučio GoodFuels pokazuju da su emisije NOk nije se povećao pri većoj brzini kada se koristi biogorivo.

Fleet Management Limited je pregledao motor Spar Link-a kako bi uporedio plovilo pre i posle plovidbe. Nakon putovanja, nisu zabeležene čestice niti razlike u performansama motora.

Jarle Ellefsen, generalni direktor Spar Shipping AS, prokomentarisao je: „Postoji posebna pažnja industrije na prikladnost i primenljivost biogoriva na zastarelu tonažu. Što se tiče Supramax i Ultramax tonaže, koje Spar Shipping AS predstavlja, smatramo da bi biogoriva mogla biti jedino održivo rešenje i za modernu tonažu.

„Kao dobavljač tonaže, mi želimo da olakšamo i učinimo izvodljivim održiva rešenja koja su tehnički i ekonomski održiva. Sve je u pružanju dodatne fleksibilnosti zakupcima ili operaterima postojeće tonaže. Održivost se takođe odnosi na pristupačnost, a deo slike je da se omogući industriji biogoriva da se poveća i obezbedi kako dostupnost, tako i jeftine održive alternative biogoriva za pomorsku industriju. Industriji održivih biogoriva su potrebni korisnici da bi mogli da se povećaju, a pomorska industrija traži dostupnost i niske troškove. U tom cilju, svi mi moramo da odigramo ulogu.“

izvor&foto: bunkerspot.com

Pročitajte i...