Spajanje luka Antverpen i Zeebrugge

Predviđa se da će ujedinjena luka postati najveća luka za protok vozila u Evropi.

Luke Antverpen i Zeebrugge sa sedištem u Belgiji dogovorile su se da se spoje, čime će zajedno upravljati propusnošću od 278 miliona tona godišnje, stvarajući najveću evropsku izvoznu luku.

Očekuje se da će ujedinjena luka, koja će se zvati Luka Antverpen-Briž, postati jedna od najvećih luka za rasuti teret, kao i najveća luka za protok vozila u Evropi.

Takođe se očekuje da postane najveća luka za brodove za krstarenje u Beneluksu, pored toga što će činiti više od 15% evropskog tranzitnog tečnog prirodnog gasa (LNG).

Za dve luke se kaže da su u velikoj meri komplementarne.

Antverpen ima stručnost u rukovanju i skladištenju kontejnera, rasutih i hemijskih proizvoda, dok je Zeebrugge specijalizovan za rukovanje kontejnerima i pretovar LNG-a, kao i za Roll-on, Roll-off (Ro-Ro) saobraćaj.

Kombinovana luka ima za cilj da „postane prva luka na svetu koja pomiruje ekonomiju, ljude i klimu“. Nakon spajanja, fokus će biti na razvoju i optimizovanoj upotrebi interkonektivnosti između dve luke.Prioriteti će takođe uključiti povezivanje prevoza robe železnicom između dve lokacije i optimizaciju saobraćaja u ušću.

Predsednik Upravnog odbora Antverpenske lučke uprave i lučki odbornik Anik De Rider rekao je: „Udruživanjem snaga, mi smo na putu da postanemo svetska luka u Evropi, dok u isto vreme jačamo našu poziciju najvažnije kontejnerske luke u smislu tonaže, a čvrsta Ro-Ro luka i jedna od najvećih luka u Evropi.“

Ujedinjena luka će se takođe fokusirati na društveni i tehnološki razvoj, kao što su energetska tranzicija, inovacije i digitalizacija.

Očekuje se da će luka Antverpen-Briž odgovoriti na buduće energetske izazove u Flandriji i širem regionu služeći kao uvozno čvorište za zeleni vodonik.

Takođe će raditi sa industrijskim i pomorskim kupcima na smanjenju svog ugljeničnog otiska, kao i na proceni metoda za hvatanje, korišćenje i skladištenje ugljenika kako bi postala luka sa niskim sadržajem ugljenika.

Dogovor čeka više uobičajenih suspenzivnih uslova, uključujući odobrenje belgijskih organa za zaštitu konkurencije.

Pročitajte i...