Slovenačka luka Kopar kapija za Vinfast isporuke vozila u Evropu

Proizvođač električnih vozila VinFast počeće da uvozi vozila u Evropu iz Vijetnama preko slovenačke luke Koper nakon nedavnog sporazuma potpisanog sa operaterom luke, Lukom Koper.

Prva serija Vinfast VF8 EV bi trebalo da stigne do kraja novembra ove godine.

Luka Koper će pružati usluge transporta i drugih terminalnih usluga, uključujući inspekciju i usluge preisporuke (PDI/PDS), usluge nege i održavanja vozila, provere kvaliteta i karoserije vozila.

Luka nudi razgranatu mrežu pomorskih, drumskih i železničkih veza, i završetkom drugog železničkog koloseka koji se očekuje 2026. godine, Luka Koper planira da udvostruči propusni kapacitet železnice. Trenutno su u toku obimne nadogradnje na celoj slovenačkoj železničkoj mreži, pri čemu su neke deonice već modernizovane, a druge u izgradnji, rekao je portparol Luke Koper. „To je dugoročan projekat, ali smo svesni da su ovi radovi neophodni da bi se železnički saobraćaj doveo na novi nivo kvaliteta. Značajan podsticaj će se desiti kada nova linija Kopar-Divača bude završena 2026.

Trenutno je Salloum Logistics odgovoran za upravljanje drumskim i železničkim transportom za Vinfast, ali proizvođač automobila je rekao da kontinuirano širi svoju mrežu dobavljača kako bi povećao distribuciju i učinio je efikasnijom u bliskoj budućnosti.

Podrška rastu obima u Kopru

Prošle godine Luka Koper je obradila više od 801.000 vozila, što je povećanje od 22% u odnosu na prethodnu godinu, uprkos poremećajima u logistici vozila u Evropi i radovima na održavanju slovenačke železničke mreže. Luka Koper je u julu ove godine završila i radove na novom skladištu vozila kapaciteta 3.500 vozila.

Za podršku preradi električnih vozila u luci, Luka Koper ima 29 stanica za punjenje snage 22 kWh na različitim lokacijama, a do kraja ove godine postavljaju se DC stanice za brzo punjenje (180 kWh). Portparol kompanije je takođe rekao da je postojeća infrastruktura spremna za dodatne stanice za punjenje ako je potrebno.

Kompanije su saopštile da će partnerstvo ojačati transportne veze između luke Kopar i većih luka u Vijetnamu i dodatno razviti trgovinu između dve zemlje. Prema Vinfastu, luka Kopar je prva tačka iskrcavanja teretnih brodova iz jugoistočne Azije u Evropu preko Sueckog kanala. Proizvođač automobila je rekao da će partnerstvo sa Lukom Koper omogućiti da iskoristi jednu od najkraćih ruta od Vijetnama do Evrope, čime će se optimizovati vreme i troškovi transporta.

Iz Vinfasta su rekli da Luka Koper služi kao strateški partner u VinFastovim planovima širenja na tržište južne Evrope, ali da takođe „aktivno istražuje saradnju sa drugim strateškim partnerima kako bi postavio temelje za buduće širenje na tržište severne Evrope“, rekao je portparol kompanije. proizvođač automobila. Kasnije ove godine, Vinfast bi trebalo da isporuči vozila kupcima u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji. Naredna serija isporuka vozila počeće u prvom kvartalu 2024. Proizvođač automobila je pokrenuo 13 VinFast prodavnica u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji, a planira da dalje proširi svoju mrežu širom Evrope u bliskoj budućnosti.

izvor: en.portnews.ru   foto: luka-kp.si

Pročitajte i...