Slobodna luka Riga ulaže 19,8 miliona evra u infrastrukturu

Uprava Slobodne luke Riga planira da uloži ukupno 19,8 miliona evra u razvoj lučke infrastrukture 2022. godine. Od ukupnih sredstava, lučka uprava će uložiti 11,6 miliona evra, dok Evropska unija obezbeđuje preostalih 7,8 miliona.

Plan investicija za 2022. godinu obuhvata čišćenje i jaružanje plovidbenih voda u luci, razna poboljšanja hidrotehničkih konstrukcija luke, kao i modernizaciju nekoliko vezova.

Takođe, planirana je izgradnja i rekonstrukcija pristupnih puteva i nadvožnjaka, razvoj železničke infrastrukture, ulaganja u IT, digitalizaciju i implementaciju projekata automatizacije.

„Planirane investicije su ključne za poboljšanje konkurentnosti luke i pokazatelja učinka kapaciteta. Ovo će takođe poboljšati bezbednost i sigurnost u luci i omogućiti servisiranje većih plovila, manje štetnog uticaja na životnu sredinu i globalni ekosistem“, rekao je Viesturs Zeps, predsednik Upravnog odbora Slobodne luke Riga.

Jedan od glavnih projekata planiranih za sledeću godinu u Slobodnoj luci Riga je izgradnja nadvožnjaka od ulice Tvaika do Kundžinsale. Implementacijom ove inicijative, lučka uprava će doprineti smanjenju zagađenja vazduha od drumskog tereta do i od lučkih terminala u Kundžinsali, jer će kamioni biti preusmereni iz centra grada i samim tim ograničiti vreme provedeno na putu.

Očekuje se da će izgradnja nadvožnjaka biti završena do kraja 2023. godine.

Luka planira i projektovanje i rekonstrukciju železničkog mosta do Kundžinsale. Radovi na tome počeće u toku tekuće godine i planirano je da budu gotovi do sredine 2023. godine.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...