Šeremetjevo je i dalje najveće vazdušno teretno čvorište u Rusiji

Međunarodni aerodrom Šeremetjevo je u prvih devet meseci 2020. godine prebacio približno 205.000 tona tereta i 21.500 tona pošte, zadržavajući poziciju najvećeg vazdušnog teretnog čvorišta u Rusiji.
Moscov Cargo LLC je od aprila do septembra preradio 50 odsto više uvezenih medicinskih tereta nego tokom istog perioda 2019. Ove količine su postignute uprkos značajnom smanjenju ruta i smanjenju broja putničkih letova povezanih sa pandemijom COVID-19.
Ukupan obim tereta kroz Šeremetjevo smanjio se za 12,4 procenta tokom prvih devet meseci 2020. u poređenju sa istim periodom 2019. U isto vreme, zahvaljujući smanjenju međunarodnog prevoza tereta u tom periodu (-16,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu) , dok je obim domaćih letova ostao na nivou 2019. godine (+ 0,3 odsto).
Pre pandemije COVID-19, glavnina tereta na aerodromu Šeremetjevo prevozila se putničkim letovima, pri čemu su teretne aviokompanije prevozile oko 30%. Sa smanjenjem putničkog prometa, više od 70 procenata prometa tereta aerodroma u drugom i trećem kvartalu 2020. godine bilo je na teretnim letovima i letovima samo sa teretom. Aerodrom je uspeo da nadoknadi smanjenje broja međunarodnih putničkih letova efikasnom interakcijom sa postojećim teretnim prevoznicima i privlačenjem novih aviokompanija koje obavljaju čarter letove.

izvor@foto: globalcargoinsight.com