Saradanja CAAi i ZeroAvia

ZeroAvia je imenovala CAA International (CAAi) za pružanje regulatornih savetodavnih usluga za podršku dizajnu i razvoju ZeroAvia-inog električnog pogonskog sistema sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Od svog osnivanja 2018. godine, ZeroAvia radi sa operaterima aviona, vlasnicima i proizvođačima na snabdevanju svetskih revolucionarnih motora sa nultom emisijom i infrastrukturom i gorivom za pokretanje revolucije u zelenijem letu. Tokom sledeće faze na putu ZeroAvia ka avijaciji sa nultom emisijom, planira da instalira 600kW vodonik-električne pogone na demonstracione avione od 9-19 sedišta, zamenjujući konvencionalne motore. Ispitujući bezbednosne i regulatorne aspekte sa CAAi, ZeroAvia ima za cilj da postigne sertifikaciju tipa za naknadno opremljene avione na vodonik-električni pogon do kraja 2024. godine.

Kompanija cilja na samostalnu sertifikaciju tipa za aspekte svog pogonskog postrojenja (električni pogonski sistem, sistem za proizvodnju energije) na isti način na koji je danas sertifikovan turbinski motor. Ovo onda olakšava instalaciju na različite okvire aviona putem dopunskog sertifikata tipa koji je specifičan za avion.

Tokom narednih meseci, stručnjaci za dizajn i sertifikaciju iz CAAi-a će imati zadatak da sprovedu program radionica sa ZeroAvia-om kako bi identifikovali nedostatke u sertifikacionim specifikacijama i bezbednosnim zahtevima koji mogu da opravdaju modifikacije vodonik-električnog pogonskog sistema.

Govoreći nakon uvodnog sastanka projekta, Jolanta Rekiel-Tailor, viši menadžer za međunarodni razvoj u CAAi-u, je prokomentarisao: „Oduševljeni smo što radimo sa ZeroAvia-om na ovom važnom programu kako bismo pomogli da se poveća održiva avijacija. Pomažući ZeroAvia-i da se snađe u nekim regulatornim zahtevima potrebnim za bezbedan rad, posvećeni smo tome da pomognemo ZeroAvia-i da postigne svoj cilj dopunske sertifikacije tipa do kraja 2024.”

Dominik Čiter, šef DOA i plovidbenosti u ZeroAvia, dodao je: „Probni letovi koje smo sproveli našeg vodonično-električnog pogona izazvali su veliko uzbuđenje oko potencijala za avijaciju sa nultom emisijom, ali prava revolucija će biti konfiguraciju koja je sertifikovana od strane vazduhoplovnih regulatora i stavljena u komercijalnu upotrebu. Da bismo tamo stigli, potrebna nam je stalna posvećenost i stručnost sopstvenog tima i podrška stručnjaka kao što je CAAi.”

Projekat počinje u junu 2022. i očekuje se da će biti završen 2024. godine.

izvor&foto: aircargoweek

Pročitajte i...