Šangaj se ponovo zatvara usred straha od novog porasta Covida

Šangaj će zatvoriti sedam okruga počevši od 11. juna radi masovnog testiranja na COVID-19, nedugo nakon što je grad počeo da uživa prve znake ekonomskog preporoda nakon poslednjeg otvaranja.

Ovaj najnoviji potez usledio je nakon povećanja broja infekcija na šest zaraženih, što je zabeleženo 9. juna, u odnosu na nulu registrovanu dan ranije. Pet dodatnih infekcija pronađeno je među ljudima u karantinu istog dana, za ukupno 11 slučajeva u finansijskom centru, rekli su zdravstveni zvaničnici. Širom zemlje, Kina je zabeležila 73 infekcije.

Privremeno zatvaranje će obuhvatiti milione ljudi širom okruga Pudong, Huangpu, Jing’an, Ksuhui, Hongkou, Baoshan i Minhang, kako je izvestio Bloomberg.

Ovo je prvo veliko ograničenje kretanja otkako je finansijski centar izašao iz tegobnog dvomesečnog zatvaranja početkom juna.

Iako je plan da se uvede samo privremeno zaključavanje, stanovnici se suočavaju sa rizikom da budu zatvoreni u svojim domovima još dve nedelje ako se otkrije bilo kakva infekcija COVID-19, u skladu sa kineskom politikom Covid Zero.

Vest prati izveštaje o operacijama u luci Šangaj koje su dostigle nivoe blizu normalnih pošto se Covid talas postepeno smanjivao.

Pre samo nekoliko dana, 1. juna, Šangaj je počeo da ublažava ograničenja COVID-19 koja su poremetila rad luka otkako je Kina najavila zatvaranje prošlog marta.

Danski gigant Maersk bio je među kompanijama koje su objavile da su svi depoi i magacinski poslovi nastavljeni.

Prosečno vreme čekanja za tankere, bulkere i kontejnerske brodove u Šangaju takođe je počelo da se smanjuje; međutim, stručnjaci stalno upozoravaju na moguće efekte talasanja koji mogu nastaviti da utiču na globalni lanac snabdevanja.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...