Samskip i Ocean Infinity napreduju sa razvojem autonomnog kontejnerskog broda sa pogonom na vodonik

Liner Samskip sa sedištem u Roterdamu i kompanija za pomorsku robotiku Ocean Infinity sa sedištem u Hjustonu obezbedili su blizu 16 miliona dolara finansiranja od norveškog državnog preduzeća Enova za unapređenje razvoja daljinski upravljanih i autonomno spremnih kontejnerskih brodova sa nultim emisijama, koji će raditi između Norveške i Holandije do 2025. godine, stvarajući jedan od prvih zelenih koridora u Evropi.

U okviru projekta SeaShuttle, partnerstvo, koje je prvobitno najavljeno na ovogodišnjem Nor-Shippingu u aprilu, će graditi i upravljati dva nova broda, od kojih svaki pokreće vodonična gorivna ćelija od 3,2 MW.

Finansiranje znači da partneri mogu da krenu napred za sklapanje ugovora sa dva nova broda od 500 teu opremljenih glavnim pogonskim rešenjem koje se može prilagoditi da radi na vodoničnom gorivu. Zajedno, Samskip i Ocean Infinity će takođe ubrzati svoje planove za unapređenje autonomnih brodskih tehnologija i daljinsko upravljanje brodovima i opremom za rukovanje teretom.

Ocean Infinity gradi 23 broda sa niskim emisijama na daljinu kao deo svoje flote Armada koja će omogućiti alternativna goriva kao što je zeleni amonijak. Ova plovila će biti optimizovana za inspekciju, održavanje, popravku i lake građevinske radove na tržištu energije na moru.

Christoffer Jorgenvag, CCO, Ocean Infinity, prokomentarisao je: „Tehnologije koje omogućavaju Ocean Infinity mogu olakšati zelene koridore, ali i širu dekarbonizaciju i transformaciju pomorskih operacija. Danas je naglasak na brodovima SeaShuttle, koji su samo deo sveukupne strategije Ocean Infinity-a za otključavanje inovacija za pružanje zaista održivih pomorskih operacija.“

izvor&foto: splash247

Pročitajte i...