S druge strane Atlantika-Luka Montreal priprema se za „nova rešenja za zelenu energiju“

Luka Montreal potpisala je sporazum o saradnji sa proizvođačem biogoriva Greenfield Global. Lučka uprava Montreala (MPA) najavila je još jedan korak u svojoj strategiji da prihvati čistu energiju, posebno zeleni vodonik, etanol i metanol. „10. juna potpisan je sporazum o saradnji i razvoju sa Greenfield Global-om, specijalizovanim za proizvodnju biogoriva. Nakon primorja na obali, primenjenog 2017. godine, razvoj zelenog vodonika omogućiće indirektno snabdevanje obale električnom energijom za morsku industriju “, navodi se u izjavi MPA.

Cilj sporazuma je da se identifikuju, razviju i primene inovativna rešenja za zelenu energiju, među kojima su u prvom planu zeleni vodonik, etanol i metanol. Formiran je radni odbor koji će nadgledati razvoj i primenu ovih novih energetskih rešenja za sadašnje i buduće aktivnosti MPA, kao i za rad MPA partnera i morske industrije.

Luka preduzima mere za smanjenje emisija gasova staklene bašte u cilju podrške cilju Međunarodne pomorske organizacije (IMO) da smanji emisije gasova staklene bašte povezane sa komercijalnim brodarstvom za polovinu do 2050. godine. To uključuje postavljanje preko 20 tačaka priključka na kopno za zimovanje i krstarenje brodovima može da priključi pristanište, flotu potpuno hibridnih servisnih vozila, rešenje za punjenje tečnog prirodnog gasa (LNG) i lokomotive sledeće generacije sa niskim emisijom stakleničkih gasova. MPA je rekao da to omogućava luci da smanji „emisije gasova staklene bašte specifične za njene sopstvene aktivnosti za 25% od 2007. godine i da smanji intenzitet emisija stakleničkih gasova za 22% između 2010. i 2017. godine za sve aktivnosti na lučkoj teritoriji u Montrealu i Contrecuer-u“.

Razvoj nisko-ugljeničnih goriva put je budućnosti za transportnu industriju. Luka Montreal želi da se postavi među preteče i ojača svoju poziciju lidera u smislu održivog razvoja. Naši trgovinski ciljevi su sastavni deo naših ciljeva održivog razvoja i čvrsto verujemo da će ovo usklađivanje pomoći u povećanju konkurentnosti“, rekao je Martin Imbleau, predsednik i izvršni direktor lučke uprave Montreala.

Kao vodeći proizvođač nisko-ugljeničnog goriva za transport u Kvebeku, uzbuđeni smo što ćemo sarađivati sa lukom Montreal da bismo razvili i komercijalizovali rešenja za zeleni vodonik i zeleni metanol za pomorsku industriju. Greenfield prepoznaje važnost primene biogoriva za komercijalni transport kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte i planira da igra važnu ulogu u pomaganju industriji pomorskog transporta da postigne svoje ciljeve održivosti“, rekao je Hovard Field, izvršni direktor, Greenfield Global.

izvor&foto: worldcargonews.com

Pročitajte i...